Kinderen geld schenken: dubbel voordeel

Wie na zijn dood nalaat aan zijn kinderen, betaalt daarover erfbelasting. Door nu al geld te schenken kun je dit omzeilen. Fiscaal voordeel voor de ouders, financiële meevaller voor de kinderen.

Ouders die bij overlijden vermogen nalaten aan hun kinderen, betalen hierover erfbelasting, tot voor kort successierecht genoemd. De kinderen ontvangen minder dan hun ouders hun schenken. Het verschil gaat naar de fiscus.

Belastingvoordeel

Wie tijdens zijn of haar leven geld schenkt aan kinderen, hoeft over dat bedrag later geen erfbelasting te betalen. Het geschonken vermogen maakt dan immers geen deel meer uit van de nalatenschap.

Het gevolg: een lagere erfbelasting te zijner tijd voor de ouder die schenkt. Nu al een financiële meevaler voor de kinderen. Iedereen blij! Ouders die op deze manier schenken, doen dat vaak ook omdat ze er getuige van willen zijn dat ze hun kinderen blij maken met het geld.

Maximaal € 5.030 per kind per jaar

Geld schenken aan kinderen is echter wel aan grenzen gebonden. Een kind mag per jaar maximaal € 5.030 ontvangen.

Is het kind tussen de 18 en 35 jaar? Dan mogen ouders eenmalig in één jaar maximaal € 24.144 belastingvrij schenken. Deze verhoogde vrijstelling kan verhoogd worden tot € 50.300 als het kind het geld gebruikt om een dure studie te betalen of een eigen woning te kopen of heeft gekocht.

Spreiden is slim

Ouders die optimaal gebruik willen maken van het belastingvoordeel, kunnen het vermogen dat zij willen schenken over meerdere jaren spreiden. De notaris kan hierin adviseren en een schenkingsplan opstellen.

Meer dan alleen geld

Ouders kunnen hun kinderen geld schenken, maar bijvoorbeeld ook goederen. Grond bijvoorbeeld, of een huis. Ook effecten, kunst en antiek kunnen worden geschonken.

Ook het kwijtschelden van een schuld ziet de Belastingdienst als een schenking. Bijvoorbeeld het geld dat ouders hun kind hebben geleend voor een wereldreis.

Heel eenvoudig

Voor het schenken van geld is geen notariële akte nodig. Ouders kunnen hun kinderen het geld contant geven of naar hun rekening overmaken.

Meer informatie over schenkingen en erfbelasting vind je hier (pdf).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden