null Beeld

Klaar met de wespen? Houd je vast want het ergste moet nog komen

Er lijken wel meer wespen dan ooit te zijn. Ben je er klaar mee dat je nooit meer rustig in de tuin, op een terras of aan het water kunt zitten? Dan hebben we slecht nieuws: nu pas worden de wespen écht vervelend. 

Online redactie Libelle

En dat zit zo.

Steeds meer

Vanwege het veranderende klimaat in Nederland zijn er steeds meer wespen. De winters zijn mild, de lentes droog en de zomers bloedheet. Hét ingrediënt voor wespenkolonies om razendsnel te groeien. Voor mensen is dat wat minder fijn. Zo kan jouw rustige middag regelmatig verstoord worden door een agressieve wesp of kun je zelfs wespennesten in je tuin hebben.

5000 wespen

De Amersfoortse wespenbestrijder Ton van Leur vertelt aan AD dat ook hij merkt dat er meer wespen zijn. Zijn telefoon staat roodgloeiend en dagelijks haalt hij tot wel zestien wespennesten weg. En naast het feit dat er meer wespennesten zijn, zijn ze tegenwoordig nog groter dan voorheen ook. Volgens Van Leur zijn sommige nesten zo groot dat het een paar dagen kan duren om hem weg te halen en zitten er dan wel 5000 wespen in. "Dat is gigantisch", aldus Van Leur.

Écht vervelend

Al met al brengen de wespen dus een hoop onrust. Maar dat is niet zo erg toch? De zomer is toch al bijna voorbij. Het hoogseizoen voor de wesp lijkt al achter de rug. Helaas is niets minder waar. Vanaf nu worden wespen namelijk pas écht vervelend. Jan Bos van Ongediertebestrijding Bos legt aan AD uit waardoor dat komt. Tot halverwege augustus hebben wespen namelijk larven. "Die scheiden een vloeistof uit waar de wespen zich mee voeden", vertelt hij. Zodra de larven opgroeien en zichzelf ook tot wesp ontpoppen, hebben de volwassen wespen geen zoete vloeistof meer om te nuttigen. Wat doen ze dan? Op zoek gaan naar andere lekkernijen. Bij mensen! Vanaf dat moment vind je ze dus meer en meer om je heen als je lekker eten op tafel hebt staan, of een lekker luchtje op hebt. En de voedsel zoekende wespen kunnen dan onrustiger zijn dan daarvoor.

Rustig blijven

Maar wat kun je nou het beste doen als je echt last hebt van wespen? Daar hebben de ongediertebestrijders verschillende tips voor. Ten eerste is het belangrijk om rustig te blijven. Door rustig met je hand heen en weer te wapperen, jaag je de wespen al goed weg en worden ze niet agressief. Sla zelf dus niet op hol als er een wesp bij je in de buurt is.

Wespennest verwijderen

Daarbij wordt er benadrukt dat je nooit, maar dan ook nooit, zelf een wespennest moet verwijderen. Mensen weten niet hoe deze in elkaar zitten. Als je toch besluit hem zelf te verwijderen, kan dat je duur komen te staan. Als je toch iets aan het wespennest wil doen, sluit dan ook niet de ingang. Grote kans dat de wespen op zoek gaan naar een andere manier om het nest uit te komen en op die manier een uitgang richting jouw huis vinden. Dan heb je straks allemaal wespen binnen! En dat wil je niet.

Wat kun je dan wel doen? Gewoon de ongediertebestrijding bellen. En rustig afwachten tot augustus voorbij is.

Om de wespen toch een beetje of afstand te houden, kun je deze tip gebruiken! Zo kun je in ieder geval ongestoord in je tuin zitten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden