null Beeld

Klamme handen en vlekken in je nek? Niét met deze 10 toptips bij sollicitatiestress!

Heb je je droombaan gespot? Dan moet je ’m alleen nog even in de wacht zien te slepen. Met de tips van onze loopbaan- en sollicitatiecoach Judith wordt dat a piece of cake!

Judith Schoorlemmer

Rode vlekken

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik had vroeger altijd vreselijk last van sollicitatiestress. Bij een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek schoot ik al in de rode vlekken. Nachtenlang slecht slapen en dichtklappen na de eerste vraag in het sollicitatiegesprek zelf. “Je moet een beetje ontspannen”, zei mijn vriend dan. Yeah right. Doe het zelf. Als ik eraan terugdenk, krijg ik nog vlekken in mijn nek.

Vriendjes

Ik ben die stress nooit helemaal kwijtgeraakt. Maar ik ben inmiddels wel vriendjes geworden met mijn 'faalangst'. En mijn gestotter en klamme handen hebben plaats gemaakt voor een gezonde spanning, die me net die scherpte geven die ik nodig heb om te presteren. Om even op mijn eerste zin terug te komen; hoe zit dat bij jou? Zit jij heel zen bij het sollicitatiegesprek? Of komen die klamme handjes jou ook bekend voor?

Tips

Je kunt er wel wat aan doen hoor, aan die stress. Ik heb wat tips voor je verzameld;

 1. Wees je bewust van je houding. Vraag feedback aan anderen, vraag hoe je overkomt.
 2. Loop en zit rechtop; een ineengedoken houding ziet er onzeker en aarzelend uit.
 3. Geef een stevige hand. Onzekere mensen geven slappe handen!
 4. Probeer niet te bedenken welk antwoord je zou moeten geven of wat gewenst zou zijn. Hierdoor ga je teveel nadenken. Geef gewoon antwoord naar waarheid.
 5. Bereid je goed voor, dan ben je veel minder nerveus.
 6. Maak jezelf niet kleiner. Als je iets goed hebt gedaan, mag je dat zeggen. Als je ergens trots op bent, mag je dat ook laten weten. Als jij je prestaties kleiner maakt, maak je ze onbelangrijk voor het bedrijf.
 7. Oefen je gesprek met iemand, die je eerlijke feedback geeft.
 8. Breek je eigen spanning, door te zeggen dat je soms wat onzeker overkomt. Maar dat dit voornamelijk wordt veroorzaakt door de spanning van het sollicitatiegesprek. Je zult zien dat je daarna rustiger bent.
 9. Neem jezelf serieus. Praat respectvol over je verleden, ook over je blunders. Als jij respectvol bent, is je gesprekspartner dat meestal ook.
 10. Relativeer. Natuurlijk is dit gesprek heel belangrijk, maar je voert 'gewoon' een gesprek met volwassenen onder elkaar. Ook jouw gesprekspartner heeft hier ooit op jouw stoel gezeten!
 11. Ken jezelf en gebruik je sterke punten. Heb je een stralende glimlach? Gebruik hem! Kijk je nogal eens nors? Probeer extra blij te kijken! Heb je de neiging nogal uit te wijden? Geef korte antwoorden!

Beter worden

Deze tips gaan steeds effectiever werken, wanneer je ze traint. Dus, hoe vaker je een gesprek voert met deze tips, hoe beter je word. En je zult merken, dat je na verloop van tijd een steeds betere indruk maakt op je interviewer. Je wordt eerst zelfbewust en daarna zelfverzekerd. En dan... word je aangenomen! Zonder rode vlekken…

Succes met solliciteren!

null Beeld

Judith Schoorlemmer (45) is loopbaan- en sollicitatiecoach. Ze is getrouwd met Rob en heeft twee zoons, Lucas en Quinten. Ze woont in Hollandsche Rading en werkt vanuit huis, maar ook veel op locatie. In haar werk helpt ze werkzoekenden om sneller de baan te vinden die bij hun past. En vooral om niet in die overbekende valkuilen te stappen! Meer Judith? Bekijk www.sollicitatiehulp.org en www.wegnaarsucces.nl

Beeld: iStock, Louise Prins

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden