null Beeld

Kleurplaten voor volwassenen grote rage

Kleurboeken en kleurplaten zijn inmiddels allang niet meer alleen maar voor kinderen. Sterker nog, welke leeftijd je ook bent: kleuren is in. Het werkt rustgevend en inspirerend. Kleurboeken en kleurplaten voor volwassenen zijn inmiddels een echte rage geworden.

Maartje van Engelen

Terug in de tijd

Vroeger kon je urenlang geconcentreerd aan een tekening werken. De tijd leek stil te staan en je ging helemaal op in je eigen creativiteit. Zin om dat gevoel eens opnieuw te beleven? Kleur dan eens een echt volwassen kleurplaat in tijdens een lange winteravond, in je pauze of op vakantie. Prachtige afbeeldingen om in te vullen, even de gedachten op nul zetten en heerlijk ontspannen. Het werkt zelfs verslavend!

Kleur galore

Kleurboeken en kleurplaten voor volwassenen zijn inmiddels een echte rage geworden. En dat is te merken bij boekhandels. "Het begon met 40- tot 50-jarigen, maar al snel daarna kwamen de twintigers ook met kleurboeken aan de kassa", zegt Berry Adamse tegen de NOS. Hij is filiaalhouder van een Bruna in Gouda en zag de kleurboekenverkoop dit jaar stijgen. Iedere week gaan er in zijn winkel veertig tot vijftig kleurboeken over de toonbank.

<img />

Ontspannen

Het kleuren werkt rustgevend en is daardoor stress verlagend. Even tijd voor jezelf en nergens aan denken.

Kleurplaat-fan Cynthia (41): "Ik zat eens met mijn kinderen te kleuren en besefte plots hoe rustgevend het was. Ik ging googlen en ontdekte een wereld aan ingewikkelde en inspirerende tekeningen met vormen en vakjes. Als je er even voor gaat zitten, helpt het je geest echt te ontspannen. Je hoeft niks, je hebt geen echt doel en je kunt zo je creativiteit de vrije loopt laten".

Hier vind je wat mooie volwassen kleurplaten op Pinterest.

Heb jij al een kleurplaat gemaakt?

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden