Knapperige tuinsalade van Jamie Oliver

“Deze knapperige tuinsalade transformeert groenten die sommige mensen als saai zouden omschrijven tot iets heel spannends, knapperigs en stijlvols. Het gaat bijna overal mee samen: gegrilde kip, een rundvleesburger of simpelweg een plakje kaas tussen twee sneetjes knapperig brood. Er zijn eigenlijk geen regels – in feite is elke mix van knapperige, kleurrijke groenten mogelijk. Probeer bijvoorbeeld verschillende kleuren bieten en wortels, radijzen, knolselderie, koolrabi, venkel, babycourgettes, komkommer… een stukje appel of peer is ook te gek – mengen maar baby!”

Wat? (4 personen)

• 1 biet

• 1 wortel

• 1 venkelknol

• ¼ komkommer

• klein bosje radijs of andere knapperige groente

• zeezout en peper

• 4 eetlepels ciderazijn

• handvol gemengde zachte tuinkruiden zoals munt, dragon, bladpeterselie en basilicum, alleen de blaadjes

• extra vergine olijfolie

Hoe?

Schil en was de groenten. Snijd alles klein of doe zoals ik en doe alles gewoon in een keukenmachine met een fijne snijplaat (het is wel zo makkelijk, dus waarom niet?). Een goede of foute manier bestaat niet, als het maar lekker wordt. Als de topjes van je radijzen bijvoorbeeld heel gaaf zijn, kun je die er ook gewoon aan laten zitten.

Doe alle geprepareerde groenten met een flinke snuf peper en zout en de ciderazijn in een kom en hussel alles in 10 minuten vijf of zes keer. Dit is een licht zurige dressing die de heerlijke, natuurlijke smaken van de groenten versterkt. Je kunt de salade meteen serveren, maar je kunt hem ook in de koelkast zetten tot je zover bent. Hak vlak voor het serveren de blaadjes van de zachte kruiden in smalle reepjes, en doe ze met een of twee scheutjes extra vergine olijfolie in de kom. Hussel alles nog een laatste keer en proef of de salade goed op smaak is. Pak steeds voorzichtig een plukje tussen duim en vingers leg de salade in een luchtig hoopje op een bord. Sprenkel er nog wat extra vergine olijfolieover en zet de salade op tafel.

Heb jij de Engelse smaak helemaal te pakken? Probeer dan ook eens Jamie’s verse tomatensoep, krokante scampihapjes of zomerse vlierbessenpudding.

Of bestel het complete boek ’Te Gast bij Jamie’ voor €29,95 op de website van Boekenwereld. Kosmos Uitgevers, ISBN 9789021551357.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden