null Beeld getty images
Beeld getty images

PREMIUM

Koekoek!

Redactie

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen en een hond.

“Kijk, een sperwer!”, roep ik, na snel even te hebben gespiekt op ons prikbord in de keuken. Dankzij het krantenknipsel met meest voorkomende stadsvogels steek ik mijn man regelmatig de loef af als er weer een in ons Amsterdamse achtertuintje neerstrijkt. Dat knipsel komt goed van pas: een merel, mus of roodborstje herken ik nog wel, maar bij een putter of groenling is dat toch lastiger. Als ik dan zo’n bijzonder beestje spot en mijn man waarschuw, komt hij vrijwel altijd net te laat in actie. Vogels spotten vergt geduld én snelheid.

Gelukkig laten sommige soorten zich iets makkelijker bespieden. Tijdens een weekendje weg in Zuid-Friesland waren rond ons verblijf talloze ooievaars te bewonderen. Dankzij hun nesten op palen hoefden we niet eens moeite te doen om ze te vinden. In de nok van het pand vertoefde een uilenkoppeltje – met kuikens! – dat we via de webcam konden bespieden. En na een kort stukje wandelen, ontdekten we een heuse vogelkijkhut, de uitgelezen plek om mijn ware vogelaarstalent te testen. Eenmaal binnen las ik in het logboek allerlei namen – Finse Haan, Zwartruggluiper – die mij verre van bekend voorkwamen. Wat bleek? We bevonden ons in een observatiegelegenheid voor niet-bestaande vogels! Een hartstikke leuk object van kunstenaar annex amateurornitholoog O.C. Hooymeijer dat je uitdaagt om beter naar de natuur te kijken. Zelf zegt hij daarover: “Ze zijn niet waar, maar ze hadden waar kunnen zijn.” De ideale manier van vogelen én je zit er nooit naast. Deze vogelkijkhut annex schuil- en uitrustplek voor wandelaars, aan het voetpad van Spanga, kan ik iedereen aanraden. Net als alle andere tips.

null Beeld

PS We hebben een fantastische zomerjurk die echt iedereen staat. Het patroon van deze zelfmaker vind je in deze digitale editie en is gratis te downloaden.

  • Foto: Getty Images. Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen. Styling: ­Maartje van den Broek. Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden