null Beeld

Koester wat je hebt

We hebben huizen vol spullen, zonder dat we er bij stilstaan. Laat staan dat we met aandacht koesteren wat we hebben. Laatst schreef ik over opruimgoeroe Marie Kondo en haar vraag ‘word ik hier blij van?’.

online redactie Libelle Daily

Het antwoord bepaalt of je ergens afscheid van neemt. Maar wat nu als je helemaal geen tijd hebt voor een grondig Kondo-project? Dan doe je het gewoon stap voor stap…

Lelijke dingen

Als spullen die je niet prettig of lelijk vindt ergens een tijdje liggen, zie je ze helaas eigenlijk niet meer. Toch zul je je er onbewust iedere keer aan ergeren. Er valt eigenlijk niet één reden te bedenken waarom je ze zou moeten bewaren. En als het lelijk maar nuttig is, kun je het uit het zicht opbergen.

Schaatsen onder je bed?

Als ik ergens opruim, kom ik vaak spullen tegen die helemaal niet in een bepaalde ruimte horen. Het is er gewoon ooit terechtgekomen. Gereedschapskist in de keuken? Schaatsen onder het bed? Of de in mijn ogen allerergste: plastic tasjes met inhoud in de boekenkast… Koester je die dingen? Welnee, ze liggen gewoon in de weg.

Ondersneeuwen

Komen we bij de dingen die je gekocht of gekregen hebt en waar je blij van wordt. Maar waarom liggen er dan rollen pakpapier op de designservieskast? Waarom is de beeldschone schaal van je oma bedolven onder bonnetjes, schroefjes en lege batterijen? En waarom ligt er al maanden een stapel post en een kapotte zaklantaarn op je mooie tafeltje bij de voordeur? Het plezier dat je er aan zou kunnen beleven raakt op die manier ondergesneeuwd.

Kleine moeite

Heb je al een doorn in je oog gevonden? Doe er nu meteen iets aan. Berg het op waar het hoort. Zoek het even uit. Doe het weg. Kost hooguit een paar minuten. Als je dit iedere keer doet als je oog aan iets blijft haken, zul je al snel merken waarom het zoveel plezieriger is om je spullen te koesteren. Omdat het ruimte, rust en energie geeft.

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Beeld: Bart Brussee

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden