null Beeld

Koken met kastanjes en noten

Libelle Admin

Noten zijn heel gezond en onmisbaar in bijvoorbeeld een vegetarisch dieet. Ze zijn rijk aan vitamine B, kalium, calcium, magnesium en fosfor. Ook leveren ze flink veel calorieen, crica 675 per 100 gram, vanwege het hoge vetgehalte. Maar dit zijn goede vetten, waaronder omega-3-vetzuren die een gunstige werking hebben op hart- en bloedvaten.

Bewaren

Noten zijn het lekkerst als je ze in de dop koopt en zelf kraakt. Ongedopt blijven ze ook langer goed, tot wel een jaar na oogst! Gedopte verse noten bederven sneller, bewaar ze daarom het liefst in de koelkast.

Zelf zoeken

Ze zijn er nog steeds, beukennootjes. Deze zijn eetbaar, alleen niet in grote hoeveelheden, want dan zijn ze giftig. Het kost veel tijd om beukennootjes te zoeken, omdat ze heel klein zijn. Maar ook omdat er in veel hulsjes geen nootje zit. Het is wel erg leuk om met kinderen op zoek te gaan. Een klein beetje beukennootjes kan gebruikt worden in pesto in plaats van de pijboompitten.


Doopnootjes

Noten kunnen op veel manieren in gerechten worden verwerkt. Puur en vers in salades bijvoorbeeld, maar ook in warme gerechten kunnen ze even meestoven. Verde kunnen noten prima in brood worden verwerkt, notenbrood is erg lekker met hartige, oude kaas of met een rijk gevulde jam. En de mogelijkheden in koekjes, cakes, muffins en brownies zijn talrijk. Echt snoepen wordt het als noten worden gedopt in gesmolten chocolade.

Verse kastanjes

Tamme kastanjes zijn rijp als de stekelige bolsters openknappen en van de boom vallen. Verwar deze vrucht niet met de gewone kastanje. Die zijn we volop in parken en langs de wegen. Want de vrucht van de gewone kastanje is niet eetbaar. Dit is het moment om te genieten van tamme kastanjes. Want kastanjes zijn niet zo lang houdbaar. Ze zijn wel het hele jaar gedroogd te koop, maar voor verse kastanjes is de herfst het seizoen!

Kastanjes eten

Wat is er leuker dan met familie en vrienden om een open vuur of barbecue te zitten en gepofte kastanjes eten? Gepofte kastanjes kunnen zoet, met een beetje poedersuiker of hartig door zeezout worden gegeten. Kastanjes poffen kan op verschillende manieren. Maak in alle gevallen eerst een kruis in de bovenkant van de kastanjes met een scherp mes. Kastanjes bevatten vitamine B en kalium en leveren 188 kcal per 100 gram. Verse kastanjes zijn heerlijk bij vleesgerechten of bij wild. Of gepoft natuurlijk.

null Beeld

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden