null Beeld

Koningsdag wordt ‘Woningsdag’: dít gaat er veranderen

Vanwege de coronacrisis kan Koningsdag niet in z'n originele vorm doorgaan. Daarom komt de Oranjebond met een veilig alternatief: 'Woningsdag'.

Online redactie Libelle

Geen Koningsspelen, vrijmarkten of openluchtconcerten op maandag 27 april. De viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander zal er dit jaar héél anders uitzien.

Thuis blijven

De Oranjebond heeft een brainstorm gehouden en komt met een alternatief programma. "Koningsdag staat in 2020 in het teken van saamhorigheid. Normaliter zijn duizenden vrijwilligers al maanden bezig om voor hun gemeenschap een mooi feest te organiseren op Koningsdag. Wij hebben onze leden opgeroepen om met veilige alternatieven te komen", legt voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) Pieter Verhoeve uit. "Daar is volop gehoor aan gegeven. In deze barre tijden is er behoefte aan gezamenlijkheid."

Aangezien we allemaal binnen moeten blijven, wordt de nieuwe Koningsdag ook wel 'Woningsdag' genoemd. Het programma ziet er volgens de NOS als volgt uit:

Digitale kleedjesmarkt

Maandag 27 april zullen om 9.45 uur de klokken door het hele land luiden. Dan begint om 10.10 uur een speciaal NOS-programma met een terugblik op alle voorgaande Koningsdagen. Ook kunnen we op televisie genieten van het Wilhelmus, gespeeld door het Concertgebouworkest.

Geen Koningsdag zonder vrijmarkt, dus om 12.00 uur luidt de bel voor de digitale kleedjesmarkt, een vrijmarkt op internet. Ook worden kinderen aangemoedigd om een digitale brief aan de koning te sturen, waarin ze naast een felicitatie ook vertellen wat de coronacrisis met hen doet. De brieven worden gebundeld en 's middags aan de koning aangeboden.

Thuistoost

Het is de bedoeling dat de dag wordt afgesloten met een zogenoemde 'thuistoost'. Dat betekent dat we met z'n allen om 16.00 uur het glas heffen op de koning, vanwege z'n 53e verjaardag. Hij zou zijn verjaardag eigenlijk in Maastricht vieren, maar blijft nu ook noodgedwongen thuis.

Máxima’s meest verrassende Koningsdagconcert-outfits door de jaren heen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden