null Beeld

Korter douchen! Grote zorgen om de watervoorraad voor de zomer

Met de warme dagen gebruiken we allemaal extreem veel water. Tijdens het pinksterweekend lag het watergebruik zelfs 70% hoger dan normaal. Drinkwaterbedrijf Vitens maakt zich dan ook grote zorgen om komende zomer. Gaat de watervoorraad het wel halen?

Eva Breda

Vitens, de grootste waterleverancier van Nederland, gaf zondag aan dat de watervoorraad erom spande in de provincies Overijssel en Gelderland. De waterdruk in de leidingen moest worden verlaagd om er nog voor te zorgen dat alle inwoners van de provincies nog water uit de kraan kregen. Dit vertelt Cornelis Vlot van Vitens aan NOS. Het verlagen van de druk is het laatste redmiddel dat het bedrijf heeft om iedereen van water te voorzien.

Buffer

Vitens heeft 100 locaties met waterreservoirs die een buffer vormen voor zomerse dagen waarop veel water wordt gebruikt. Normaal gesproken wordt er op warme dagen echter minder water gebruikt dan tijdens het pinksterweekend. Omdat er nu in korte tijd zo veel water werd gebruikt, was er niet genoeg tijd om de buffers aan te vullen met water. Hierdoor werd het spannend of er nog genoeg water zou zijn.

4 miljard liter

Niet alleen dit weekend werd er meer water gebruikt dan normaal. In de hele maand mei gebruikte Overrijsel, Gelderland, Utrecht, Friesland en Flevoland bij elkaar maar liefst 4 miljard liter meer water dan normaal. De komende maanden zal het watergebruik naar verwachting nog niet afnemen. Vanwege de coronamaatregelen zullen namelijk veel mensen in Nederland blijven tijdens de zomervakantie. Normaal gaan veel mensen op vakantie naar het buitenland en neemt het watergebruik in Nederland af. Nu dat niet zo zal zijn, zal in Nederland het watergebruik onverminderd doorgaan.

Opblaasbare zwembaden

Omdat iedereen nu veel thuis zit en het buiten warm is, hebben veel mensen een opblaasbaar zwembad gekocht. In zo'n bad gaat gemiddeld 2400 liter water. Zo'n grote hoeveelheid kan de watervoorraad in Nederland eigenijk niet aan. Zeker met oog op de zomer is het dan ook belangrijk om het watergebruik te beperken.

Vitens heeft de Oost-Nederlandse provincies al gevraagd om voorzichtiger met water om te gaan. Ze hebben de inwoners verzocht om niet extra te douchen, geen zwembaden op te zetten en pas te wassen als het écht nodig is. Zo blijft er genoeg drinkwater. In de andere provincies is vooralsnog geen alarm geslagen. Maar een beetje zuiniger met water omgaan is natuurlijk nooit een slecht idee.

Wil je wel water besparen, maar weet je niet hoe? Gezinsvlogger Doortje geeft je 3 tips.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nos. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden