null Beeld

Kun je besmet raken met het coronavirus via verpakkingen uit de supermarkt?

Als je besmet bent met het coronavirus, hoef je dit niet per se te merken. Je kunt nog in de incubatietijd zitten, of je hebt simpelweg (bijna) geen klachten. Tijdens een bezoekje aan de supermarkt kun je dan verpakkingen aanraken en terugleggen, waarna een ander die vervolgens wél in de kar legt. Wordt op die manier het virus mee naar huis genomen?

Daphne Dorgelo

Je boodschappen doen is in deze tijd ineens niet meer zo vanzelfsprekend als eerder. Speciale wandelpaden, afstand houden van een ander, winkelkarren die na elk gebruik ontsmet moeten worden... Maar over de plastic verpakkingen uit de supermarkt hoeven we ons in ieder geval niet te veel zorgen te maken, aldus Debbie Mensink van de GGD bij Het Parool.

Erg kleine kans

"Verspreiding op deze manier lijkt dusdanig klein", vertelt Mensink. Ook de Belgische FOD Volksgezondheid vertelde in een officiële persconferentie dat het risico op infectie via verpakkingen veel kleiner is dan door rechtstreeks contact met iemand die al besmet is. Op absorberend materiaal zoals karton, papier en textiel kan het virus amper overleven omdat het gevoelig is voor uitdroging, warmte en zonlicht. Dat geldt dus ook voor brief, pakjes, vuilniszakken of andere verpakkingen.

Handen blijven wassen

Toch blijft het belangrijk om regelmatig en zorgvuldig de handen te wassen na contact met oppervlakken of verpakkingen die door veel mensen worden aangeraakt. Daarnaast vormen de winkelkarren en de andere klanten en werknemers wel een risico. En die herbruikbare boodschappentas? Gooi die ook maar een extra keertje in de wasmachine.

Het coronavirus heeft ons al een paar weken in zijn greep. Zit je thuis met (lichte) klachten? Dokter Rutger vertelt wat je wel en niet moet doen om goed voor jezelf te zorgen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Parool, FOD, FDA. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden