null Beeld

Kunstkerstboom schoonmaken: hoe pak je dat aan?

Kerst zonder boom is geen kerst. Het jaarlijks in huis nemen van een boom, om die na vier weken weer weg te gooien, is alleen niet meer van deze tijd. Een alternatief is de nepper, maar een kunstkerstboom schoonmaken, hoe pak je dat eigenlijk aan?

Doe dit voordat je 'm weer opbergt.

Kunstkerstboom schoonmaken

Als de plastic takjes niet zo vies zijn, kun je die zachtjes stofzuigen of met een microvezeldoekje afnemen. Een grondigere wasbeurt voor de neppe spar kost wat meer werk.

Kanttekening: dit is niet bedoeld voor kunstkerstbomen met sneeuwvlokken erop verwerkt of bomen met ingebouwde verlichting of andere elektrische componenten.

Dit heb je nodig:

  • Een (hand)stofzuiger
  • Een emmer
  • Afwasmiddel
  • Een microvezeldoekje
  • Een paar handdoeken

Zo ga je te werk:

Demonteer de kerstboom en haal de stofzuiger over de takjes. Doe dit voorzichtig, anders verliest de boom misschien naalden, en we willen natuurlijk geen karige kerstboom volgend jaar. Meng in de emmer water met een klein scheutje afwasmiddel. Spreid de handdoeken uit op de vloer, zodat je een werkruimte hebt en een stuk om de takken op te laten drogen.

Maak een microvezeldoekje vochtig met de zeepoplossing en veeg voorzichtig de takken af. Doe dit met alle takjes en laat ze daarna drogen op de handdoeken. Zorg ervoor dat het ijzerdraad in het groen uitgespreid is zodat het goed kan drogen.

Vervang het zeepwater af en toe of verplaats naar een schone handdoek als dat nodig is. Laat de boom volledig drogen voordat je hem weer inpakt. Ziezo, een kind kan de was doen.

Kunstkerstboom opbergen

Heb je je kunstkerstboom al langer, dan berg je 'm waarschijnlijk steeds op in de originele doos, om die ongetwijfeld na een paar jaar aan flarden gescheurd uit de berging te trekken.

Investeer in plaats daarvan in een opbergzak; hiermee behoudt je de kwaliteit van je boom het beste. Vouw de takjes met zorg op en het kan vooral geen kwaad om de demontage-instructies tot op de letter na te volgen. Je zal jezelf het jaar erop dankbaar zijn.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Marrymaids. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden