null Beeld

PREMIUMColumn

Laatst zag ik een aardappel die sprekend op Maarten van Rossem leek

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn (60) woont samen met Tanja, heeft twee kinderen uit een vorige relatie en een heel eigen kijk op de wereld. Deze week vertelt hij over hoe hij bij voorwerpen meteen een eenzaam mens erbij ziet.

Als ik in een warenhuis een zwembroek zie liggen, dan verschijnt achter in mijn hoofd meteen de man die hem ooit zal kopen. Hij is iets te dik en zijn nieuwe vriendin heeft voorgesteld op zondagochtend baantjes te gaan trekken in het plaatselijke zwembad. Paniek. Hij heeft alleen een zwembroek tot aan zijn knieën. Hij belt zijn zoon. “Welke zwembroeken dragen ze tegenwoordig?” Ik zie haarscherp voor me hoe de man ’s avonds, midden in zijn woonkamer, oefent op een zo gewoon mogelijk loopje. Die verschrikkelijke, tranentrekkende beelden, alleen maar omdat ik in een winkel een zwembroek zie liggen.

Eenzaam mens

Ik heb dat met alles. Toon mij een voorwerp, en ik zie er meteen een eenzaam mens bij. Het gebeurde ook toen opiniepeiler Maurice de Hond mij ooit achter de schermen bij De Wereld Draait Door zijn nieuwe iPad liet zien. Hij was dolenthousiast. “Kijk!”, zei hij. “Dit is een app. Als je daar op tikt, dan maakt de iPad verbinding met mijn slimme weegschaal. Kijk, hier zie je, in een grafiek, mijn gewicht van de afgelopen zeventien dagen.” Maar ik zag iets heel anders. Maurice de Hond, naakt op een meedenkende weegschaal.

Dikke naakte mannen

Het lijkt nu net alsof ik bij elk voorwerp steeds alleen maar te dikke naakte mannen zie verschijnen, maar dat is niet waar. Toon mij een voorwerp en ik zie er een teleurgesteld of een verdrietig mens naast staan. Ik noem wat voorbeelden. Een luchtbed dat zichzelf opblaast: een alleenstaande vrouw op een Franse camping op de plek naast de toiletten. Een nieuw soort knoflookpers: een meisje van 19, voor het eerst in een studentenflat. Een wandelstok: naast het nachtkastje van een oudere vrouw. Als ze met haar man een stukje gaat lopen, tikt hij ermee op straat.

Voorpret

Heel af en toe verschijnt er iets frivools. Laatst zag ik bij de groenteman een aardappel liggen die sprekend op Maarten van Rossem leek. Meteen zag ik de vrouw die hem ging kopen. Voorpret. De aardappel op het bord van haar man leggen en dan maar hopen dat hij het ook ziet. Samen lachen, fijn naar bed, een film kijken, kort geluk. Door een aardappel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden