null Beeld

Leg je dekentje maar vast klaar: het nieuwe stormseizoen is begonnen

Het is dat we de komende tijd veelal al thuiswerken, anders zouden we zeggen: zorg dat je de deur niet uit hoeft. Er staat namelijk een nieuw stormseizoen voor de deur. Mét een hele reeks aan nieuwe namen om te vergeven aan stormen.

Yasmine Esser

Zo zijn twee stormen vernoemd naar Elfstedentochtwinnaars: Evert en Minne.

Stormnamen 2020-2021

Misschien herinner je je Chiara of Dennis (Storm) nog wel van eerder dit jaar. Of Francis, de zomerstorm die deze maand nog over ons land woedde?

Nieuw stromseizoen, nieuwe namen

Omdat per 1 september de meteorologische herfst en daarmee een nieuw stormseizoen is begonnen, zijn er weer nieuwe stormnamen. Dat betekent dat de volgende storm weer met een A zal beginnen. Dat zal Aiden zijn.

Stormen nu ook Nederlandse namen

De namen zijn namelijk al van tevoren vastgelegd. Vanaf dit jaar komen daar bovendien oer-Hollandse namen tussen te staan. Dat komt doordat het Nederlandse KNMI sinds vorig jaar samenwerkt met de Britse meteorologische dienst Met Office en de Ierse Met Éireann.

Daarom zijn er dus twee stormen vernoemd naar Elfstedentocht-winnaars; Evert van Benthem (winnaar in 1985 en 1986) en Minne Hoekstra, de winnaar van de eerste Elfstedentocht in 1909.

Storm Klaas is vernoemd naar Klaas Rienk Postma, een van de KNMI-meteorologen tijdens de Watersnoodramp. Ook Fleur en Julia - de populairste meisjesnamen van vorig jaar - zijn ingebracht door Nederland, net als Christoph; vernoemd naar Christophorus Buys Ballot, de oprichter van het KNMI.

Code geel, oranje en rood gaat het niet voor de wind

De namen zijn om en om mannelijk en vrouwelijk. De letters Q, U, X, Y en Z doen niet mee.

Overigens krijgen alleen stormen waarvoor code oranje of rood geldt een naam. Volgens het KNMI zijn mensen zich bewuster van een storm met een naam dan van een storm waarvoor een kleurcode geldt.

Of je nu naar buiten moet of lekker binnenblijft, van deze koopjes word je sowieso blij:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ad.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden