null Beeld

Lekker anders: meisjesnamen die je nooit eerder hoorde

Mythen en sagen zijn altijd al populaire inspiratiebronnen geweest voor jongens- én meisjesnamen door de jaren heen. En toch zijn er nog genoeg prachtige namen waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord had. 

Coks Donders

Hier komen ze, mét herkomst of betekenis erbij.

Acantha

De Griekse mythologie kent een boel nimfen en Acantha is daar 1 van. Nimfen zijn halfgodinnen uit de natuur die vaak verbonden zijn aan 1 bepaalde plek of plant. Volgens de overlevering was de Griekse zonnegod verliefd op Acantha, maar zij moest niets van hem weten. Omdat Apollo haar niet kon krijgen, veranderde hij haar in een acanthus, bij ons beter bekend als de berenklauw: een prachtige, maar gevaarlijke plant. Een stoere naam voor pittige meisjes.

Ligeia

Deze prachtige Griekse naam betekent 'heldere stem' of 'fluitend'. Ligeia was een Sirene, daarmee een halfgodin uit de zee die mensen (mannen vooral, laten we eerlijk zijn) kon verleiden met haar prachtige stemgeluid. Ze wist bijna de Griekse held Odysseus te veroveren op zijn weg terug naar huis, nadat hij in Troje gevochten had. Ligeia is ook de naam van een kort verhaal van de beroemde Amerikaanse schrijver Edgar Allen Poe, over een bloedmooie en intelligente vrouw, die wist terug te keren uit de dood.

Nyx

Je moet het maar durven, maar het Griekse Nyx is een naam die goed past in de kortenamentrend van nu. Wie de naam te veel als 'niks' vindt klinken (terwijl je het als 'nieks' uit zou kunnen spreken), kan ook gaan voor de Romeinse variant Nox. Nyx of Nox is de godin van de nacht en past dus perfect bij mensen die dol zijn op het duister.

Hemera

Is de duisternis toch niet zo jouw ding? Hemera is de dochter van Nyx en zij is de Griekse personificatie van de dag. De naam Hemera komt van het Griekse woord 'kalimera' (niet te verwarren met een zwart kuiken met een eierdop op z'n kop), dat goedemorgen of goedenavond betekent.

Hecate

Hekate, Hecate, het is maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft. Hecate was een Griekse godin verbonden met magie, geesten, de nacht en de maan en is, hou je vast, de beschermster van kruispunten. Omdat Hecate in de Griekse Oudheid al gezien werd als een sterke, machtige en onafhankelijke vrouw/godin, was ze populair onder soldaten, atleten en jagers, die haar aanbeden om hulp. Hecate is ook een personage in Shakespeares beroemde toneelstuk Macbeth.

Gontia

Een leuke naam voor mensen die een speciale band met België hebben, want Gent zou vernoemd zijn naar deze godin. Gontia (ook wel Góntia, Guntia of Candida genoemd) was een Keltische maangodin, terwijl ze in Germania (het huidige Duitsland) vereerd werd als riviergodin. De Duitse rivier de Günz is ook naar haar vernoemd.

Ondine

Ondine was een waternimf in de Germaanse mythologie. Ze was erg mooi en zoals alle nimfen onsterfelijk. Wanneer ze echter verliefd werd en zwanger werd van een mens zou ze haar onsterfelijkheid verliezen. En je raadt het al, dat gebeurde. Ondine werd verliefd op een ridder, Sir Lawrence en werd daarmee sterfelijk. Ondine was een muze voor opvallend veel componisten. Debussy, Dvořák en Ravel componeerden muziek voor deze nimf.

Ianthe

Schattiger kan bijna niet, want Ianthe is een samentrekking van 'viooltje' of 'violet' en 'bloem' in het Oudgrieks en wordt dus vaak vrij vertaald naar 'paarse bloem'. Ianthe was ook weer een Griekse nimf, maar ze neemt geen prominente plek in in de Griekse Oudheid. Daar kan ze vrij weinig aan doen, want Ianthe was 1 van de 3000 (!) dochters van Okeanos (de zee) en Tethys. Probeer dan maar eens op te vallen. Hoe dan ook, haar naam is prachtig.

Oya

Een onverslaanbare strijdster, zo wordt Oya omschreven in verschillende Afrikaanse religies. Oya wordt omschreven als 'de koningin van de rivier Niger' en is een bovennatuurlijk wezen dat wind, storm en bliksem kan commanderen. Deze schrijfwijze is vooral populair in de Yorubareligie, de godsdienst van de Yoruba die vooral in West-Afrika in de landen Benin, Niger en Nigeria wonen.

Zit er iets voor jou tussen?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden