Lepeltheorie – altijd moe zijn en pijn lijden

DesireeSchrijft

Stel je voor dat je altijd of heel vaak wel ergens pijn hebt (en heel snel moe bent). Pijn in je nek, schouders, rug, kaken, benen, en noem maar op. Reumatische pijn. Fibromyalgie.

Fibromyalgie is een vorm van reuma en kan je dag goed verknallen als je weer eens een ‘slechte dag’ hebt (of een slecht moment, want dat kan ook nog, dat je een aantal uur meer pijn voelt dan anders). Ik weet uit ervaring wat het is.

Als je hier al goed mee om kunt gaan, dan is er soms wel iemand anders die jouw eraan doet herinneren wat je ook alweer hebt. Als je ziet dat anderen veel meer aankunnen; kunnen hardlopen, kickboksen, zware dingen tillen, de hele dag en avond voor de visite zorgen op verjaardagen of iets anders waarvan men verwacht dat jij dat allemaal makkelijk aan moet kunnen. Behalve pijn kun je dus te maken krijgen met onbegrip. En dit is nu net wat jij niet nodig hebt! Je hebt juist erkenning nodig, want hoe kunnen mensen anders rekening met je houden als het even niet gaat? In mijn eerste roman komt ook een klein stukje over fibromyalgie voor (en op mijn site staan tips). Het fragment laat zien hoe altijd pijn lijden kan zijn. Aan de buitenkant is vaak niets te zien maar van binnen voel je des te meer en dat kan voor flink wat verwarring zorgen.

Want hoe vaak komt het niet voor dat je er heel goed uitziet en dit ook van anderen te horen krijgt maar intussen vergaat van de rugpijn? Dan stamel je met je kaken op elkaar van: "Ja, dank je!". Of je zegt de gewoon waarheid. Als je doorgaans niet zo vaak met onbegrip te maken krijgt kun je je schouders ophalen en gewoon genieten van wat nog wel kan. Of je hebt lak aan al dat onbegrip en gaat je eigen gang.

Liefde voor jezelf. Sterk zijn met pijn, dat is best mogelijk. Ook al heeft ieder mens wel eens een schouder nodig om op uit te huilen!

Ken je de lepeltheorie al? Deze theorie kan ook goed worden gebruikt voor andere chronische handicaps en kwalen. Onlangs heb ik op mijn site deze theorie geplaatst omdat deze handig kan zijn als je aan dierbaren wilt vertellen hoe je je voelt als ze erom vragen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden