null Beeld

Let op: déze 5 kamerplanten kunnen een allergische reactie veroorzaken

Heb jij al een tijdje last van rode ogen of geïrriteerde slijmvliezen? Het zou natuurlijk kunnen liggen aan de huidige weersomstandigheden of de luchtvochtigheid op je werk, maar heb je er ook weleens aan gedacht dat de oorzaak veel dichter bij huis kan liggen? Of nog erger: ín je huis.

Erandi Godinez

Er zijn namelijk nogal wat kamerplanten die voor vervelende allergische reacties kunnen zorgen.

Allergisch voor planten?

Een allergie voor planten kan voor milde klachten zorgen, zoals rode ogen of geïrriteerde slijmvliezen, maar in sommige gevallen ook voor heel extreme en gevaarlijke klachten zoals een blokkering van je luchtwegen of een anafylactische shock. Gelukkig komen deze laatste 2 reacties maar heel weinig voor. Dit zijn in elk geval de grootste veroorzakers van allergische reacties:

1. Ficus

Als je allergisch voor latex bent, dan moet je zeker oppassen voor deze kamerplant. Mensen met een latexallergie kunnen namelijk last krijgen van deze plant door ‘m aan te raken, maar ook al door in dezelfde ruimte te zijn. Dit heeft alles te maken met de allergenen die zich verspreiden via de lucht en ingeademd worden.

De ficus benjamina, de ficus elastica en de ficus deltoidea kunnen voor rode ogen en irritatie aan de slijmvliezen zorgen. Ook de vijgenboom (ficus carica) hoort in deze familie thuis. Daarnaast kan de ficus een fytofototoxische reactie geven wanneer de huid in contact komt met het sap en vervolgens met de zon.

2. Anthurium

Wanneer je allergisch bent voor de anthurium kunnen je luchtwegen geblokkeerd raken of kun je zelfs een anafylactische shock krijgen. Beide reacties kunnen dodelijk zijn, blijf zoveel mogelijk uit de buurt van deze plant.

3. Euforbia (wolfsmelk)

Deze plant is vooral rond de kerst enorm populair, leden van het geslacht van deze plant zijn de kerstster of poinsettia. Helaas bevat de melk in de stengel van de euforbia stoffen die een sterke irritatie van de huid en slijmvliezen kunnen veroorzaken met een pijnlijk stekend gevoel. Dit kan zelfs gepaard gaan met roodheid en blaren. Komt het sap in je oog? Dan kan het zelfs blindheid veroorzaken. Oppassen geblazen dus met deze plant!

4. Primula (sleutelbloemfamilie)

Een van de bekendste veroorzakers van allergieën in West-Europa is de primula obconica. De bladeren van deze plant bevatten het allergeen ‘primine’ die bij contact met de huid voor zwellingen en blaren kan zorgen. Er is hierbij sprake van een fytofototoxische reactie, dus contact met de zon maakt de allergische reactie door de kamerplant erger. Bij wilde sleutelbloemen is de reactie gelukkig minder hevig.

5. Aronskelkfamilie (araceae)

De aronskelken komen als kamerplant voor in de vorm van een dieffenbachia sequina. Wanneer je huid in contact komt met de sappen van de plant, dan kan dit een sterke en brandende irritatie of zwellingen veroorzaken. Dit doet niet alleen pijn, maar kan zelfs verstikking veroorzaken. Pas dus op dat je niet in contact komt met het sap. Alle delen van de plant kunnen allergische reacties opwekken.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Roomed. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden