null Beeld

Libelle legt uit: hoe is Moederdag ontstaan?

We vieren elk jaar Moederdag. Op deze dag worden alle moeders in de watten gelegd. Maar waar komt deze dag nou eigenlijk vandaan? Libelle legt het uit.

Amber van Zon

Hoe het allemaal is begonnen

Moederdag is overgewaaid vanuit Amerika. 12 mei 1907 was de eerste dag dat deze feestdag gevierd werd. Het is allemaal begonnen bij Anna Marie Jarvis uit Amerika. Zij bewonderde haar eigen moeder en andere moeders om wat zij over het algemeen allemaal doen.

Toen haar eigen moeder op de eerste zondag van mei overleed, begon ze een General Memorial Day of All Mothers. Dit wilde Anna doen als eerbetoon aan alle moeders. Anna ging met zakenlieden, scholen en politici een samenwerking aan. Dit gaf als resultaat dat de gouverneur van West-Virginia in 1910 iedereen opriep om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei. In 1914 besloot de toenmalige president Woodrow Wilson dat die tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.

Huidige Moederdag

De achterliggende gedachte van Moederdag is nog steeds zoals het werd bedacht: een eerbetoon voor de moeders die het hele jaar het gezinsleven draaiend houden. Tegenwoordig geven veel mensen een cadeautje aan hun moeder. Op de dagen voor Moederdag worden er de meeste bloemen in een jaar verkocht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden