null Beeld

Libelle Legt Uit: is het bij 35 graden in Nederland echt warmer dan in Griekenland?

Er is op dit moment een superhittegolf gaande in Nederland. De hele week ligt de temperatuur al boven de dertig graden, met vandaag de topper van 36 graden Celsius. Er wordt vaak gezegd dat in Nederland deze warmte nog heftiger is dan in bijvoorbeeld Griekenland. Maar klopt dit wel? 

Wij vroegen het aan Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline.

Wind

"In Griekenland gaan toeristen vaak naar de eilanden toe en juist op de eilanden is de luchtvochtigheid best hoog. Vergelijkbaar met de Nederlandse kust", legt Jaco uit. "Dit geldt ook voor de Spaanse costa's en voor een eiland als Curaçao. De stevige wind maakt het een stuk aangenamer. Als we in Nederland 35 graden halen is het meestal bijna windstil. Anders komen de temperaturen in Nederland nooit tot zulke hoge waarden."

Bizar

Daarnaast komt de huidige hitte doordat de luchtvochtigheid relatief laag is. De bodem is uitgedroogd en daardoor gaat er volgens Jaco weinig energie verloren aan het verdampen van vocht. Hierdoor gaat alle energie dus in het opwarmen van de lucht zitten. Jaco: "Zelfs met een beetje wind is het nu in vrijwel heel Nederland 35 graden of meer. En dat is voor Nederlandse begrippen echt bizar."

Rustig aan

Een andere zaak die meespeelt is dat we in Nederland altijd druk bezig zijn met ons werk en andere dingen, terwijl we op vakantie in het buitenland lekker rustig aan doen en dus minder door de hitte bevangen worden. "Daarnaast zijn we niet gewend aan dergelijke temperaturen. Spanjaarden weten dat ze in de zomer op andere tijden moeten werken. Bij ons is dat ongebruikelijk en voor die paar hete dagen per jaar gaan we ons niet aanpassen."

Witte huizen

En als laatste zijn de huizen in warme landen vaak witgepleisterd om de hitte uit de huizen te houden, zegt Jaco. "Deze huizen hebben ook weinig ramen", gaat hij verder. "Terwijl we in Nederland juist veel ramen willen hebben om het ook in de winter lekker licht in huis te hebben." Dus dat werkt nu een beetje tegenstrijdig, want zo krijgen we de hitte niet meer uit huis.


BEKIJK OOK: Zo houd je je huis heerlijk koel tijdens deze warme dagen

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden