null Beeld

Libelle Legt Uit: Is het normaal dat een mondkapje soms vreemd ruikt?

Gaasverband, een vreemd soort azijn, de bus van een schoolhockeyteam of ronduit chemisch: de geur van mondmaskers wordt vergeleken met de uiteenlopendste dingen. Veel mensen melden een vreemde geur. Goed nieuws: dat heeft niet (altijd) te maken met de geur van je adem. 

Susan Dalstra

De Amerikaanse arts Darien Sutton krijgt regelmatig de vraag of een onwelriekend mondkapje een slecht teken is. "Dan vraag ik altijd hoe lang iemand het kapje al gebruikt." Een gekke geur is meestal vaak het teken dat het mondkapje rijp is voor de kliko of de wasmachine.

"Als je een masker draagt, adem je daarin. Druppeltjes uit de luchtwegen landen dan op de binnenkant. De bacteriën in die druppeltjes groeien en zorgen vervolgens voor die onaangename geur."

Chemische geur

Niet alle gebruikte mondkapjes hebben een opmerkelijke geur. Ook maskers die vers uit de verpakking komen hebben af en toe een geur waarvan je neusvleugels wijd open gaan staan. Vaak is dat een chemische lucht. Die chemische geur heeft te maken met stoffen die gebruikt worden om het masker veilig te bewaren. "We raken door onze voorraad heen. De maskers die we nu gebruiken, hebben al een tijd opgesloten gezeten achterin die voorraadkast. Dat betekent dat die exemplaren chemischer ruiken dan normaal."

Dat is niet per se verkeerd, maar ook weer niet heel fijn. Je kunt het masker daarom even laten luchten voor gebruik. Veel mondkapjes hebben een houdbaarheidsdatum. Check die datum altijd voor gebruik en gebruik het kapje niet als de datum is verstreken.

Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Refinery 29. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden