null Beeld

Libelle Legt Uit: kan je huisdier besmet raken met het coronavirus?

Wereldwijd zijn in een heel korte tijd miljoenen mensen besmet geraakt met het coronavirus. In eerste instantie werd gedacht dat het virus niet besmettelijk was voor dieren. Nu blijkt dit wel het geval te zijn. Maar hoe gevaarlijk is dit? 

Online redactie Libelle

Het coronavirus verspreidt zich over de hele wereld en dat zorgt voor onrust. Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 4,4 miljoen mensen besmet geraakt, waarvan zo'n 300.000 het virus niet hebben overleefd. Maar hoe zit het eigenlijk met onze huisdieren?

Katten

Er zijn enkele gevallen van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, waaronder eind maart een kat in België. Vaak hebben deze dieren corona gekregen doordat hun baasje het virus ook heeft gehad. Maar gelukkig zijn er geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het coronavirus. Volgens het RIVM is de kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet verwaarloosbaar klein in vergelijking met besmetting van mens op mens.

Verzorging

Als je hond of kat geen klachten heeft zoals koorts, hoesten, verkoudheid of kortademigheid, dan mag hij dus gewoon uitgelaten worden. Heb je zelf wél deze klachten? Dan kun je intensief contact met je huisdier(en) maar beter vermijden. Laat de verzorging in dat geval over aan iemand zonder klachten en vraag diegene hierbij de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Quarantaine

Tijdens het uitlaten van je hond is het belangrijk om ten minste 1,5 meter afstand te houden van andere mensen. De honden mogen tijdens het uitlaten daarentegen wél in contact komen met andere honden. Alleen bij klachten is dit volgens het RIVM niet verstandig. Dan kun je je hond het beste in quarantaine stoppen en dus niet te veel buiten laten.

Japans onderzoek

Het antwoord van het RIVM is wel een klein beetje in strijd met het onderzoek dat onlangs is gedaan in Japan en de Verenigde Staten. Voor dit onderzoek infecteerden de wetenschappers 3 huiskatten met het virus. Ze plaatsten de katten samen met 1 gezonde kat in een kooi en na een paar dagen werden alle huisdieren getest op het virus. Wat blijkt? Binnen 5 dagen waren alle katten besmet en konden de onderzoekers 4 tot 6 dagen lang virusdeeltjes meten in de neuzen van de huisdieren.

Huisdieren op mensen

Opvallend is dat de katten er niet zichtbaar ziek van werden. Ze hadden geen koorts of andere symptomen. Dit maakt het volgens de onderzoeker lastig om voor baasjes in de gaten te houden. Het is nooit aangetoond dat een mens besmet is geraakt door zijn huisdier, maar volgens de onderzoekers is het niet uitgesloten. Om hier een goed antwoord op te geven, is extra onderzoek nodig.

Het beste wat je nu dus kunt doen is alle voorzorgsmaatregelen goed in acht nemen en goed op je hond of kat letten. Probeer buiten zo min mogelijk contact met elkaar te hebben en probeer 'm uit te laten in rustige gebieden.

Kun je de dierenarts nog steeds bezoeken in tijden van corona?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws, RIVM. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden