null Beeld

Libelle legt uit: kan wasmiddel bederven?

Wasmiddel in de aanbieding? Waarschijnlijk wil je dan gelijk gaan inslaan, het liefst voor een aantal jaar. Maar is dat wel verstandig?

Online redactie Libelle

Op de verpakking van wasmiddelen staat geen houdbaarheidsdatum, dus je zou zeggen dat je middeltje niet bederft.

Eén jaar houdbaar

Een gebruiker op het forum van het BNN/VARA-programma Kassa beweert dat vloeibaar wasmiddel na één jaar bederft. Dit zou voor ieder merk gelden.

NRC Handelsblad legde de vraag voor aan Freek Bracke van Unilever, producent van verschillende wasmiddelen. Bracke beweert dat de wasmiddelen van Unilever niet kunnen bederven. Echter kunnen ze wel verouderen, de geur en werking veranderen daardoor dan geleidelijk. Weggooien dan maar? Nee: het wasmiddel blijft volgens Bracke zeker bruikbaar.

Verandering

De samenstelling van het wasmiddel verandert wanneer de fles te lang open is. Zo kunnen bepaalde onderdelen van vloeibaar wasmiddel naar beneden zakken. In de fles zie je dan dat de onderkant donker en de bovenkant licht is, maar dat is makkelijk op te lossen door even met de fles te schudden: voor je het weet ziet je wasmiddel er weer 'normaal' uit.

Ook kan het wasmiddel oxideren, al komt dit tegenwoordig bijna niet meer voor. Oxidatie gebeurt wanneer je de fles opent. Doordat het wasmiddel dan in contact komt met zuurstof, kan de geur veranderen in iets wat lijkt op oude olie. Gelukkig voegen bijna alle wasmiddelproducenten tegenwoordig antioxidanten toe om deze geur te voorkomen.

Vaste wasmiddelen

Waspoeder of -tabletten blijven heel lang stabiel van samenstelling. Vooral middelen voor gekleurde was blijven lang in balans. Wasmiddel voor witte was blijft minder lang stabiel, omdat daar bleekmiddel inzit. Als je wasmiddel jarenlang bewaart op een vochtige plek of op een plek waar het warmer is dan 40 graden, kan de waskracht afnemen. Het is niet bedorven, maar je hebt dan net iets meer poeder nodig voor een goede werking.

Bij normaal gebruik zal er haast niks veranderen van jouw vaste wasmiddelen.

Productiedatum

Bedrijven gebruiken codes op hun wasmiddelen om te laten zien hou oud jouw wasmiddel is. Unilever-wasmiddelen hebben bijvoorbeeld een viercijferige code. Het eerste cijfer staat voor het laatste cijfer van het productiejaar. De drie cijfers erna zijn getallen die de productiedag dat jaar omschrijven. De andere letters en cijfers zeggen iets over de productielijn.

Bijvoorbeeld: de code ‘7075 3P4 20:27’ betekent dat dit wasmiddel is geproduceerd in 2017 op de 75ste dag. Dus op 16 maart 2017.

Schoonmaken mét korting met deze box vol Persil-producten:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Bebine Stobbe. Bron: NRC.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden