null Beeld

Libelle Legt Uit: Moet je groente en fruit nu schoonmaken met zeep?

We zijn tegenwoordig voorzichtiger dan ooit. Wassen handen aan de lopende band, draaien eindeloos veel was en ontsmetten ieder denkbaar oppervlak. Logisch dat je je niet kan onttrekken aan de vraag of je de boodschappen misschien toch ook door een sopje moet halen. 

Het korte antwoord op die vraag is: nee. Dat is niet nodig.

De mythe dat je groente en fruit voor gebruik moet wassen met water en zeep is de wereld in geholpen door een huisarts in Michigan. Volgens hem zijn groenten dan vrij van Covid-19. Klinkt misschien aannemelijk, maar het blijkt onzin. Een aantal experts zijn erin gedoken en hebben dit advies naar het rijk der fabelen verwezen. Ze stippen aan dat van alle besmettingsgevallen wereldwijd er niet eentje is besmet door contact met groente of fruit.

Misselijkheid en diarree

Nog niet overtuigd? Ook de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit raadt het wassen van voedingsproducten af. Jodi Koberinski, onderzoeker voedselveiligheid aan de University of Waterloo stelt dat het gebruik van zeep zelfs waarschijnlijk meer kwaad dan goed doet. Het kan leiden tot misselijkheid, buikkramp en diarree. "Zeep is niet gemaakt voor menselijke consumptie."

Maar wat als ik het nu gewoon heel goed afspoel na het inzepen, denk je nu misschien. Kan, maar het probleem is dat juist groente en fruit zeep inclusief chemicaliën absorberen. Zelfs als je heel goed spoelt.

Boodschappen in quarantaine

De kans dat je Covid-19 oploopt door een avocado of een banaan is dus nihil. Dan de boodschappen. Moet je die na aanschaf apart in quarantaine zetten voordat je de boel in de voorraadkast opruimt? Het is een hardnekkig verhaal dat online rondwaart, maar grote onzin is. Sterker nog: spullen die in de koelkast horen daar uren uit laten, is gevaarlijker.

Kortom: berg de boodschappen thuis gewoon op. Zet de tassen of dozen op een oppervlakte dat je daarna makkelijk met een schoonmaakmiddel op basis van alcohol kunt afnemen. Ieder product afnemen met een doekje is dan ook niet nodig. Zit het je toch niet lekker? Verwijder dan onnodige verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan het plastic om een paprika of de kartonnen doos waarin een zakje muesli zit.

Wat je ook doet: als je voor én na het eten handen wast, zit je veilig.

Blinkend fornuis? Met dit drankje uit de koelkast krijg je dat voor elkaar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Refinery 29. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden