null Beeld

Libelle Legt Uit: mogen pannen in de vaatwasser?

De één plaatst pannen zonder na te denken in de vaatwasser terwijl de ander meent dat het niet mag. Is het nou wél of niét erg om je pannen in de vaatwasser te zetten?

Daphne Dorgelo

Dat verschilt per pan. Bij sommige pannen kan het geen kwaad, terwijl het bij de ander uit den boze is, en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Wel heeft elke pan voorkeur voor handwas, omdat dit toch echt de levensduur van een pan verhoogt en je niet de anti-aanbaklaag aantast. Bij dezen op een rijtje welke pannen je toch helaas met de afwasborstel moet behandelen en welke je af en toe best in de vaatwasser kan zetten.

Gietijzeren pan

Een gietijzeren pan mag je niet in de vaatwasser zetten, maar het schoonmaken ervan is gelukkig niet veel werk. Laat de pan eerst goed afkoelen en was hem daarna met warm water en een druppel afwasmiddel. Als het een pure gietijzeren pan is, zonder emaillelaag, laat dan het afwasmiddel achterwegen en maak hem alleen schoon met warm water. Smeer de pan regelmatig in met natuurlijke olie, bijvoorbeeld slaolie, om roesten te voorkomen.

Keramische pan

Als je een keramische pan toch in de vaatwasser zet, heb je kans dat je de anti-aanbaklaag beschadigt en hierdoor zal de pan echt minder lang meegaan. Het schoonmaakmiddel dat in het vaatwastablet zit is erg agressief en dit komt de anti-aanbaklaag niet ten goede. Ook hiervoor geldt: water, een afwasborstel en een drupje afwasmiddel.

RVS-pan

Het schoonmaken van een RVS-pan is een ondankbare klus, omdat de viezigheid niet lijkt weg te gaan. Je mag hem best in de vaatwasser zetten, maar handwas blijft beter. De beste oplossing om hem schoon te maken is met RVS-reiniger of met soda.

Teflon pan

Een teflon pan mag je best in de vaatwasser zetten, maar de pan zal hierdoor wel sneller slijten dan wanneer je het met de hand doet. De anti-aanbaklaag van een teflon pan is niet bestand tegen metaal, dus als je besluit om zelf het werk te gaan doen, gebruik dan geen schuurspons maar een zachte spons.

Koperen pan

Het schoonmaken van een koperen pan is niet simpel. In de vaatwasser zetten is zeer onverstandig, want koper en het agressieve vaatwasmiddel gaan niet goed samen. Maak een papje van bloem, azijn en zout en maak de pan schoon met een spons.

LEES OOK:

De beste Huis, Tuin & Feestje-berichten gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

Bekijk ook deze video hoe je met een handige lifehack het overkoken van de pan kunt oplossen:

Bron: Plezierindekeuken.nl. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden