null Beeld

Libelle Legt Uit: waarom zijn er in september zoveel spinnen?

Je pakt je fiets uit de stalling en ziet een groot web aan het stuur. Of je loopt de tuin in en ziet in elke struik een spin zitten. Jawel, het spinnenseizoen is weer begonnen. Waar komen al die spinnen toch vandaan? En leek het maar zo, of begon het seizoen dit jaar wel héél vroeg?

De meeste mensen zijn spinnen liever kwijt dan rijk. Ze vinden ze vies, eng en zetten het het liefst op een gillen als ze zo'n beestje in de badkamer of tuin tegenkomen. En toch hebben ze een belangrijke functie. Zo verlossen ze je huis bijvoorbeeld van vliegen en muggen.

Spinnentijd

Misschien moet je dat in je achterhoofd houden als we het volgende vertellen: het worden er de komende tijd alleen maar meer. Het najaar is spinnentijd. Of beter gezegd: dat is de periode waarin ze een stuk zichtbaarder zijn. Want daadwerkelijk meer spinnen, dat is niet het geval: in mei hebben veel meer soorten hun paartijd dan in de herfst.

Op zoek naar liefde

Hoe komt het dan dat september spinnenmaand wordt genoemd? Ten eerste: leven spinnen tijdens de lente en zomer het liefst buiten. Zodra de nachten kouder worden, willen de vrouwtjes naar binnen. En de mannetjes gaan erachteraan omdat ze willen paren. In hun zoektocht naar liefde, kruipen ze door alle hoeken en gaten naar binnen. Je ziet er dus veel meer. Oók omdat spinnen vooral reageren op trillingen en dus in paniek over de vloer rennen zodra ze jou aan 'voelen' komen. Daarnaast zijn spinnen in de herfst volwassen en vallen ze simpelweg meer op omdat ze groter zijn. En tot slot: door de dauw die in het najaar ontstaat en omdat het vaker regent, zie je de spinnenwebben beter.

Groot

Nu weten we dus waar al die spinnen in de herfst vandaan komen, maar het viel veel mensen op dat er ook deze zomer zoveel spinnen waren. Een verklaring daarvoor kan zijn dat het afgelopen winter nauwelijks vroor, waardoor veel spinnen bleven leven. Daardoor waren ze deze zomer volwassener dan gebruikelijk, en vielen ze door hun grootte meer op.

In de douche

Ten slotte nog even een mythe ontkrachten: mensen denken vaak dat spinnen uit de douche kruipen, maar dat is volgens Jorg Lambrechts van het Belgische Natuurpunt niet het geval. Tegen De Standaard zegt hij: "Ze hebben er eigenlijk helemaal niets te zoeken en zijn er gewoon in gevallen. Het is wel zo dat de spinnen niet uit bad kunnen klimmen omdat de rand te glad is."

Ben je trouwens bang voor spinnen? Er is een simpel trucje om ze buiten de deur te houden.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Vlinders zijn daarentegen wél welkom. Zo maak je zelf een mooie vlindertuin.

LEES OOK:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Naturetoday.com, De Standaard. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden