null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Libelle Legt Uit: Wat is het verschil tussen sneeuwjacht en een sneeuwstorm?

Waar veel mensen al jaren op wachten, gaat dan eindelijk gebeuren: zaterdagavond valt er een pak sneeuw. Het gaat ook waaien en Weerplaza spreekt van 'sneeuwjacht'. Maar wat is sneeuwjacht eigenlijk?

Yasmine EsserGetty Images/Cultura RF

En wat is het verschil tussen sneeuwjacht en een sneeuwstorm?

Wat is een sneeuwstorm?

Eigenlijk is het verschil tussen de twee weertypes niet zo heel ingewikkeld. Wanneer het sneeuwt bij windkracht 8 of hoger, is er sprake van een sneeuwstorm. Dat kan behoorlijk vervelend en ronduit gevaarlijk zijn. De sneeuwvlokken komen dan bijna horizontaal voorbij en het zicht kan flink teruglopen, soms beneden de 50 meter.

Oppassen dus als je tijdens een sneeuwstorm de weg op gaat. Maar let ook goed op als je 'gewoon' een eindje wandelt. Volgens Weerplaza zijn er genoeg verhalen van mensen de volledig gedesoriënteerd raakten op een open vlakte, door de wind en constante sneeuw. Ook kan een sneeuwstorm zorgen voor sneeuwduinen.

De heftstigste sneeuwstorm was die uit februari 1979. De storm hield maar liefst drie dagen aan. Maar wees gerust, officiële sneeuwstormen komen niet vaak voor in Nederland.

Wat is sneeuwjacht?

Sneeuwjacht komt daarentegen een stuk vaker voor. Er is sprake van sneeuwjacht als het sneeuwt bij windkracht 6 of 7.

Verschil sneeuwstorm en sneeuwjacht

Het ziet er naar uit dat we de komende dagen vooral te maken hebben met sneeuwjacht. Op de waddeneilanden staat zondag wel windkracht 8, daar zou dus zomaar sprake kunnen zijn van een sneeuwstorm.

Voor wie niet naar buiten wil: sneeuwpret kun je ook binnen beleven met deze sneeuwballen van pindakaas en witte chocola

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weerplaza. Beeld: GettyImages

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden