null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Libelle Legt Uit: wat is TikTok en hoe werkt het?

De afgelopen jaren is de app TikTok steeds populairder geworden onder jongeren. Nu mensen over de hele wereld thuiszitten, groeit het aantal gebruikers van de app alleen maar harder.

Online redactie LibelleGetty Images

Zie je jouw dochter of kleindochter ook alleen maar filmpjes kijken of misschien zelfs filmpjes opnemen? Grote kans dat ze bezig is met TikTok. Eerst waren het vooral tieners die de app gebruiken, maar ook volwassenen weten de app nu steeds meer te vinden.

Filmpjes delen en bekijken

Via deze razendpopulaire app kun je filmpjes delen en bekijken. Het is een beetje zoals Instagram, maar dan alleen voor video. Ook op deze app heb je een eigen profiel met jouw filmpjes en een tijdlijn waarin de filmpjes van mensen die je volgt verschijnen. Je kunt ervoor kiezen om je account openbaar te gebruiken, of alleen voor mensen die je zelf accepteert.

Muziek en TikTok

Muziek is erg belangrijk op TikTok. De meeste filmpjes op het platform zijn dan ook van mensen die dansen, zingen of playbacken. Daarnaast zetten mensen hier ook hun huisdieren voor in of gebruiken ze het platform om grappen te delen.

Filmpje opnemen

Wanneer je een filmpje in de app op wil nemen - dat doe je door op het plusje onderin het scherm te klikken- kies je eerst het nummer dat je hiervoor wil gebruiken. Op TikTok ontstaan regelmatig challenges bij bepaalde nummers. Dit zijn vaak (moeilijke) dansjes die veel mensen dan oppakken en ook op hun profiel delen. Die dansjes zijn niet altijd even makkelijk, een handige functie in de app is dan ook dat je filmpjes in delen op kunt nemen. Ook kun je tijdens en na het filmen kiezen voor verschillende filters en effecten.

Volgen

Ben je zelf nog niet helemaal klaar om dansjes te filmen in de app? Het is ook al heel leuk om alleen mensen te volgen. Wanneer je de app opent, zie je meteen de 'voor jou'-pagina. Op deze pagina zie je de filmpjes die op dat moment populair zijn. Door op de naam achter de '@' te klikken kun je de persoon achter dit filmpje volgen. Op de pagina achter het vergrootglas-symbool - onderin het scherm - zie je onderwerpen die populair zijn, hier vind je ook vaak de challenges. Wil je een specifiek iemand volgen? Bovenin het scherm kun je diegene zoeken en toevoegen. Daarnaast kun je ook zoeken op een bepaalde hashtag of een bepaald nummer.

Wees gewaarschuwd: als je eenmaal op Tiktok zit, kom je er niet zomaar weer af. Want met 10 miljoen nieuwe video's per dag komt er geen einde aan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden