null Beeld

Libelle Legt Uit: Wat zijn de gevolgen van een periode veel alcohol drinken?

Op vakantie drink je vast dagelijks een glas wijn bij het eten. Of een paar lekkere cocktails in de zon. Af en toe lekker genieten is natuurlijk hartstikke prima, maar wat zijn de gevolgen van een periode veel alcohol drinken? Libelle legt uit.

Wij vroegen Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum om tekst en uitleg over deze prangende kwestie. Haar advies? "Maximaal 1 glas alcohol per dag of natuurlijk nog beter: helemaal geen alcohol." Oei.

Gevolgen veel alcohol drinken

Af en toe een glaasje te veel drinken kan echt geen kwaad. Maar toch is het geen goed idee om langere tijd veel alcohol te drinken, verklaart Astrid. "Dit verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan zelfs leverkanker veroorzaken. Er is niet veel onderzoek dat duidelijk laat zien vanaf welke hoeveelheden deze effecten optreden. In het algemeen is het wel zo dat hoe meer je drinkt, hoe groter de schade is", aldus de voedingsdeskundige.

Leververvetting

Over welke schade ze het heeft? "Bij langdurig alcoholgebruik treedt leververvetting op" vertelt Astrid. "Leververvetting ontstaat doordat de vetstofwisseling in de lever verstoord is en vet zich ophoopt in de levercellen. Dit noemen we vetstapeling. De lever kan herstellen van deze vervetting als het alcoholgebruik wordt gestopt", legt ze uit.

Herstellen

Wanneer je op vakantie even uit de band bent gesprongen, is het dan ook aan te raden om daarna een periode even helemaal géén alcohol te drinken. "Zo kan je lever herstellen", vervolgt Astrid. " En als je echt goed voor je lever wilt zorgen en ook de kans op andere ziektes zo klein mogelijk wilt houden, drink je maximaal 1 glas alcohol per dag. Of natuurlijk nog beter: helemaal geen alcohol."

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: HLN, Voedingscentrum. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden