null Beeld

Libelle Legt Uit: welke pan is het veiligst in gebruik?

Pannen met een anti-aanbaklaag zijn superhandig, maar hoe slecht is het voor je gezondheid wanneer die laag afbladdert? En welke andere opties zijn er?

Online redactie Libelle

Je hebt vast weleens gehoord dat een pan met afbladderende anti-aanbaklaag giftig kan zijn. Maar hoe gevaarlijk is dit?

Veiligheidseisen

Een anti-aanbaklaag is meestal gemaakt van aluminium, waar een dunne laag PTFE (polytetrafluoroethylene of teflon) over de bodem is gespoten. In Europa moeten pannen met een anti-aanbaklaag voldoen aan strenge veiligheidseisen en mogen geen gevaar opleveren voor de gezondheid van consumenten. Kortom: volgens de overheid zijn pannen met een anti-aanbaklaag veilig te gebruiken zolang je ze niet te hoog verhit (boven 240 graden Celsius) en je ze in Europa koopt.

Teflon

Maar pas wel op dat je een teflon pan niet beschadigt. De anti-aanbaklaag van teflon is zacht en erg gevoelig voor beschadigingen. Je kunt daarom het beste houten of plastic keukengerei gebruiken en hem 'm niet in de vaatwasser wassen. Door beschadigingen kunnen namelijk stukjes PTFE loskomen. Voor zover bekend heeft het binnenkrijgen van PTFE geen negatief effect op de gezondheid en verdwijnt dit in de ontlasting. Wel is de kans dat je eten laat aanbranden groter bij een beschadigde pan. Aangebrand eten kan wel degelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

Leisteen

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je het beste voor een PTFE-vrije pan kiezen. Zo bestaan er pannen met een eco-bewuste anti-aanbaklaag. Ze zijn gemaakt van leisteen en andere mineralen. Let op: pannen van leisteen kun je niet gebruiken op inductie.

Keramisch

Daarnaast kun je kiezen voor een pan met een keramische antiaanbaklaag, ook wel thermolon genoemd. Deze pan is gemaakt van natuurlijke materialen en zonder schadelijke stoffen als PTFE, PFOA, PFAS, lood of cadmium. Een keramische pan is gemaakt op basis van zand, dat is verwerkt tot een verstuifbare oplossing. Dit wordt op de pan gespoten en in de oven verhard. Pannen met een Thermolon anti-aanbaklaag zijn beter bestand tegen hitte. Je kunt ze veilig verhitten tot wel 450 graden Celsius.

Dit is de duurzaamste manier om je pannen en potten te ontvetten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Waar zit wat in?, Het kan wel. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden