null Beeld

Libelle Legt Uit: zijn light-ijsjes wel echt zo gezond?

Wat is er nu lekkerder dan een heerlijk, koel ijsje op een warme zomerse dag? Alleen kunnen de calorieën al gauw oplopen bij ijs. Gelukkig komen er steeds meer light-ijsjes op de markt. Maar zijn die eigenlijk wel zo gezond?

Demi Schoenmakers

Wij vroegen het aan Astrid Postma-Smeets, voedings- en gezondheidsexpert bij het Voedingscentrum.

Vervanger

"Het assortiment ijsjes is tegenwoordig heel erg breed: van kleine waterijsjes met weinig suiker en calorieën tot emmers met suiker-, vet- en calorierijk roomijs", vertelt Astrid. "In light-ijsjes of ijsjes waarop staat dat ze minder calorieën bevatten zit meestal wel minder suiker, vet en calorieën. Dit betekent niet dat je er veel meer van kan eten, want dan krijg je dus nog steeds veel calorieën binnen." Oftewel: je moet het zien als een vervanger.

Andere smaak

Maar er zit misschien wel een klein nadeel aan deze 'gezonde' ijsjes. "Dit soort ijs is vaak gemaakt van magere melk, aangevuld met melkeiwitten", legt Astrid uit. "Op zich natuurlijk niks mis mee, alleen kan dit soort ijs wel een andere smaak hebben. Minder zoet. Het verschilt per persoon of je dat wel of niet lekker vindt."

Vetten

Bovendien moet je niet alles geloven wat er op de verpakking staat. De woorden 'light' en 'laag in calorieën' kunnen ook trucjes zijn om het meer te verkopen. "Je moet daarom niet alleen het aantal calorieën tellen",legt de Vlaamse diëtiste Iris Daems uit aan HLN.be. "Ook de voedingswaarde van de verschillende ingrediënten speelt een rol." Naast het aantal suikers in de ijs, is het ook belangrijk om naar het aantal verzadigde vetten te kijken. "Sommige ijssoorten zijn dan wel laag in aantal calorieën en suikers, maar bevatten veel verzadigde vetten."

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je moet genieten van je ijsje, want voor je het weet is 'ie op!

Wil je echt gezond bezig zijn? Maak dan zelf snel en makkelijk deze gezonde yoghurtsnoepjes:
[jwplayer id=dqmusjG7-YRSt9coJ]

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden