null Beeld

Libelle’s Dierenspreekuur: is mijn goudvis gelukkig?

De goudvis: omdat we er vaak meer dan één hebben, zijn (goud)vissen de populairste huisdieren van Nederland. Maar hoe weet je of jouw vis zich als een eh... vis in het water voelt? We vroegen het dierengedragsdeskundige Marieke van der Burgt.

Elselien van Dieren

Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen. Een goudvis heeft dus veel water nodig (minstens 250 liter) in een rechthoekig aquarium zodat-ie wat langer rechtdoor kan zwemmen en niet permanent rondjes hoeft te draaien. De welbekende vissenkom is dus zeker niet geschikt."

Lekker wroeten

"Goudvissen zijn sociale dieren en zwemmen van nature graag samen, ze zijn dus gelukkiger in een groepje. Daarnaast zijn ze in het wild voortdurend op zoek naar voedsel. Wat ze hierbij heel graag doen is met hun snuit in de bodem wroeten, het zogenaamde grondelen. Op de bodem van het aquarium horen dus steentjes. Daarnaast zullen waterplantjes hun leefomgeving interessanter maken. Wil je ze echt gelukkig maken, bied ze dan ook uitdaging! Verstop bijvoorbeeld wat lekkers in een schelpje en leg deze op de bodem."

LEES OOK:

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Rondje met het hondje: waarom Janine Abbring áltijd samen met hond Lois is.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden