null Beeld

Libelle’s Dierenspreekuur: “Mijn hond rijdt tegen iedereen op”

Marieke: “Mijn Maltezer Keesje is een schat van een beest, maar het is nogal gênant dat hij tegen iedereen oprijdt. Hij doet het bij visite die op de koffie komt, maar het gebeurt soms ook gewoon op straat als ik hem uitlaat. Hoe zorg ik dat hij dit niet meer doet?”

Demi Schoenmakers

Volgens Bianca de Craen, hondengedragstherapeut bij Tinley Gedragstherapie voor dieren, hoeft rijgedrag niet altijd een seksuele oorzaak te hebben. “Pups en jonge honden doen dit vaak experimenterend. Enthousiasme of frustratie kunnen eventueel ook een rol spelen. Daarnaast kan een hond leren dat zijn rijgedrag iets oplevert waardoor ze het blijven herhalen.”

Belonen

“Is het rijgedrag ontstaan in de pubertijd, dan is castratie te overwegen. Geef Keesje in ieder geval voldoende lichamelijke en mentale uitdagingen. Hierdoor kan hij zijn energie kwijt. Leer Keesje ook te gaan zitten bij ontmoetingen met mensen en beloon hem daarvoor. Vraag of mensen zich rustig willen gedragen als ze Keesje ontmoeten. Als Keesje het rijgedrag laat zien, reageer dan zelf rustig. Probeer hem af te leiden of weg te roepen en beloon hem als hij wat anders gaat doen. Als Keesje blijft volhouden, dan haal je hem op een rustige wijze weg bij de benen, zonder iets te zeggen.”

Heb je ook een prangende dierenvraag? Stuur hem door naar redactie@libelle.nl o.v.v. ‘Dierenspreekuur’ of reageer via onze Facebookpagina.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

LEES OOK:

BEKIJK OOK: Libelle TV Lifehack: Een kussen vol met (honden)haren? In 3 tellen zijn ze weg

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden