Libelle’s Tara over het leed dat de koortslip heet Beeld Getty Images/iStockphoto
Libelle’s Tara over het leed dat de koortslip heetBeeld Getty Images/iStockphoto

ColumnTara Stokdijk

Libelle’s Tara over het leed dat de koortslip heet: “Die rotdingen verpestten mijn liplijn, schoolfoto's én humeur”

Libelle’s Tara krijgt al haar hele leven lang met regelmaat een koortslip. De kwaal zorgt voor schaamte, een geruïneerde liplijn en een boel gechagrijn. Maar, en dat vindt ze moeilijk om toe te geven, misschien ook wel voor iets moois.

“Als ik door oude foto-albums blader, blijft mijn blik hangen bij één kiekje. Een schoolfoto van toen ik een jaar of vijf was. Ik zie een verlegen kindersmoeltje dat angstig in de camera kijkt. Als een hert in de koplampen, maar dan wel een hert met twee piekerige knoedeltjes op het hoofd, in plaats van een gewei. Het zijn echter niet die knoedeltjes die mij het meest opvallen. Op het vijfjarige kindersmoeltje van ondergetekende prijkt mijn hedendaagse gruwel: een dikke vette koortslip.

Rood Ranzig Rotding

Ook vandaag werd ik wakker met een koortslip. Ik kan je vertellen dat er weinig zaken zijn die ervoor zorgen dat ik zó bloedje chagrijnig wakker word als zo’n Rood Ranzig Rotding, zoals ik de kwaal liefkozend noem. Waarom? Breek me de bek niet open. Niet alleen doen die krengen hartstikke zeer en hebben ze in de afgelopen 27 jaren mijn liplijn dusdanig geruïneerd dat geen lipliner de boel meer recht kan strepen, ook schaam ik me als ik me met zo’n smerig blaasje in mijn mondhoek moet vertonen.

Besmettingsgevaar

En nee, dat is geen gevalletje van pure ijdeltuiterij. Het gaat hier om het signaleren van gevaar. Overleven, durf ik zelfs te zeggen. Als je ook iemand bent die geregeld wordt getroffen door zo’n Rood Ranzig Rotding (bless your soul) dan begrijp je waar ik het over heb. Spot je iemand anders met een koortslip, dan gaan alle alarmbellen af. Besmettingsgevaar! Wanneer ik zelf met een koortslip onder de mensen moet, geneer ik me dan ook flink. Alsof er ‘herpes’ op mijn voorhoofd geschreven staat, zo voel ik me. In gedachte stel ik me voor hoe ouders de ogen van hun kinderen geschrokken bedekken als ik voorbij kom. Het helpt ook niet dat sommige mensen nog steeds denken dat de reguliere huis-, tuin- en keuken-koortslip iets te maken heeft met een geslachtsziekte. Beste mensen, dat is dus niet zo. Ik herhaal: het is niet zo.

Een trap na

Al mijn hele leven verschijnt er met enige regelmaat een koortslip op mijn gezicht. Ze nemen soms afmetingen aan, daar word je bang van. Mijn moeder krijgt ze ook, ik heb het van haar (bedankt, mam). Beiden hebben we alles al geprobeerd om die Rode Ranzige Rotdingen te bestrijden. Crèmes, plakkers, supplementen. Vet houden, uitdrogen, doorprikken. Niks helpt. Ze verschijnen ook op de meest rottige momenten. Wanneer mijn weerstand laag is en er een griepje op de loer ligt, popt de koortslip op als een ellendig extraatje. Als ik stress of zenuwen heb vanwege een belangrijke dag, zal de koortslip me op juist die dag vergezellen en mijn laatste beetje zelfvertrouwen wegnemen. De koortslip is niets meer en minder dan een trap na. In de edele delen. Met een schoen met stalen neus.

Rode draad

Mijn eerste schoolfoto is door de koortslip verpest en als ik ooit trouw zal-ie vast en zeker ook mijn huwelijksfoto’s verpesten, dat durf ik te wedden. Toch zijn niet alle koortslip-herinneringen slecht. Op mijn eerste date met mijn liefde had ik er een. Het viel hem niet eens op. Met mijn oma kon ik zo fijn godsgruwelijk klagen over die Rode Ranzige Rotdingen toen ze nog leefde, want zij kreeg ze ook. En daar moesten we dan ook wel weer hard om lachen, want niets zo heerlijk als een potje zaniken. En dan alle keren dat mijn lip erdoor open lag, maar ik er een heldenverhaal omheen bedacht (gevochten, gevallen, gezoend). Wacht eens. Vormt de koortslip nou een rode draad door mijn leven? Het lijkt er wel een beetje op. Durf ik dat toe te geven? Vooruit. Maar, dan wel een Rode Ranzige Rotdraad.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden