null Beeld

Lief dagboek… waarom schrijven goed voor je is

Een handgeschreven dagboek bijhouden klinkt misschien hopeloos ouderwets, en iets wat je deed als tiener. Zonde, want je overpeinzingen, ideeën en dromen opschrijven is juist heel goed voor je.

Wie schrijft, die blijft. Het is een gezegde zo oud als de weg naar Rome, maar hij geldt nog steeds. Dankzij geschriften kennen we onze geschiedenis en hebben we een basis voor de toekomst.

Zielenroerselen

Daarom is het jammer dat nog maar weinig mensen echt schrijven. En dan hebben we het dus niet over een snel WhatsAppje of een Facebook-post. Bovendien is je diepste zielenroerselen op social media delen zelden een slim plan. Daarom is het een idee om toch eens een dagboek te overwegen.

Koop een mooi boekje, pak een lekker schrijvende pen en ga er eens goed voor zitten. Het hoeven geen ellenlange epistels te worden: als je maar nadenkt en schrijft. En wel hierom:

  • Schrijven werkt therapeutischHet leven is gecompliceerd en het menselijk brein ook. Onze gedachten zijn net zo’n ingewikkelde bos kluwen als het spoornet rondom Utrecht Centraal. Daarom is het soms zo moeilijk al die gedachten te begrijpen. Dit is precies de reden dat expressief schrijven zo goed voor je is. Als je je gedachten op papier zet, wordt alles opeens een stuk helderder. Alsof er een soort puzzelstukjes ontstaan die je zelf op hun plaats kunt schuiven.Het is soms moeilijk om over traumatische gebeurtenissen te praten omdat ze je zo kwetsbaar maken. Schrijven biedt je een veilige privéplek om al die hersenspinsels de vrije loop te laten. Het is bovendien heel ongezond om al je zorgen en problemen binnen te houden. Het kan leiden tot stress, angst en depressies. Schrijven verlaagt je stressniveau en je bloeddruk en is dus niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je lijf.
  • Met de hand schrijven is goed voor je breinSchrijven is altijd goed, maar met de hand schrijven is het best. Bovendien spenderen we zoveel tijd voor een beeldscherm dat het hoog tijd is die laptop of smartphone even uit te zetten. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die aan hun telefoon geplakt zitten minder creativiteit en meer stress hebben.In dit digitale tijdperk is een dagboek bovendien veiliger dan een smartphone, tablet of laptop ooit kan zijn. Je kunt een dagboekbladzijde niet hacken en het is de meest veilige vorm van informatie bewaren – al helemaal als je er net als vroeger een slotje aan hangt. Er is ook bewijs dat je door met de hand schrijven dingen beter onthoudt. Als je iets leert, op reis bent of iets meemaakt wat je nooit meer wil vergeten: schrijf het op.
  • Schrijven geeft inzicht en gelukOnze hoofden zitten bomvol herinneringen, gedachten, zorgen, beelden en angsten. Niemand is in staat om dat allemaal bij zich te houden. Gooi het er allemaal uit op je eigen voorwaarden. Als je schrijft kun je meedogenloos eerlijk zijn en dat is nodig voor je persoonlijke groei.Vertel je verhaal. Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen, maar vertel het tenminste aan jezelf. Er is best wat moed voor nodig om te gaan zitten en compleet eerlijk te zijn over je eigen gevoelens en gedachtes. Het vereist nog meer dapperheid om dat allemaal op papier te zetten. Een dagboek bijhouden geeft je het perspectief wat we allemaal wel eens nodig hebben. Je krijgt helderder voor ogen waar je allemaal dankbaar voor bent, met wat voor moeilijke dingen je ook bent geconfronteerd. Ironisch genoeg kan het opschrijven van je verdriet je uiteindelijk dus veel plezier opleveren.

Een dagboek bijhouden geeft je ook meteen een goed excuus om zo'n leuk schriftje te kopen. En dan net als vroeger de eerste bladzijden in je allermooiste handschrift schrijven.

Bron: Elite Daily. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden