null Beeld

Lief: er is een olifantje geboren in dierentuin Artis

Babynieuws in Artis! Maandagavond 4 mei om 21:09 uur is olifant Thong Tai bevallen. Het is het 5e kalf van de olifantenmoeder en... het is een mannetje!

Tara Stokdijk

Volgens de dierentuin is de bevalling voorspoedig verlopen. Het duurde slechts een minuutje en het kalf stond na een kwartier al op zijn poten. Een kortdurende bevalling na een langdurige zwangerschap. Thong Tai was 634 dagen zwanger en beviel 2 dagen na de verwachte datum. En vond jij dat je tijdens je zwangerschap(pen) veel bent aangekomen? Vergelijk dan maar eens met Thong Tai: de olifantenmoeder kwam tijdens haar zwangerschap 300 kilo aan. Maar ach, het beest woog dan ook al zo'n 4000 kilo.

Olifanten in Artis

De geboorte is goed nieuws voor Artis. Voor het laatst werd er zo'n 3 jaar geleden een olifantje geboren in het park. Met de nieuwe aanwinst erbij wonen er nu 5 Aziatische olifanten in Artis: Thong Tai, haar 2 dochters, de mannelijke bul en het kalf. Voor Thong Tai is dit haar 5e kalf. Ze is dus een ervaren moeder en ook bevallen lijkt voor haar geen moeite te zijn. Haar vorige bevalling verliep net zo snel en voorspoedig.

De bevalling

De olifantenverzorgers in Artis werden op de bevalling geattendeerd omdat de kudde zich anders gedroeg. De dieren liepen heen en weer, klapperden met de oren, zwiepten met de staarten en maakten een kakofonie van geluiden. Toen ze aankwamen bij het verblijf was het kalf al geboren. Al snel hoorden ze smakkende geluiden, wat erop wijst dat het kalf probeerde te drinken, en dat is natuurlijk een heel goed teken.

Happy family

De olifantenbaby werd gelijk enthousiast begroet door zijn familieleden. Zijn 2 halfzussen, de dochters van Thong Tai, waren direct erg geïnteresseerd in het kalf, vertelt de dierentuin. De vader bleef nog even op afstand. Als alles goed gaat mag het kalf op vrijdag 8 mei voor het eerst naar buiten.

Bekijk de beelden van de bevalling hieronder:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Artis. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden