null Beeld

Liefde in tijden van corona: “Ik spreek mijn beste vriendin meer dan ooit”

Het coronavirus dwingt de liefde om andere vormen aan te nemen. Maar hoe doe je dat? Ditmaal vertelt Ghislaine haar verhaal over liefde in tijden van corona.

Eva Breda

Ghislaine (45): “Ik ken mijn beste vriendin Esther al 20 jaar en we zijn altijd heel erg close geweest. Toch heeft deze coronaperiode onze vriendschap een heel nieuwe dimensie gegeven. We leren elkaar op een nieuw, heel ander niveau kennen.”

Normaal gesproken spreken we 1 keer in de maand af om even goed bij te kletsen. We praten dan over de grote dingen uit het leven, onze gevoelens en wat ons bezighoudt. Ook al zien we elkaar nu helemaal niet, het brengt ons dichterbij elkaar. Niet langer vanwege die grote levensgebeurtenissen en gevoelens, maar juist vanwege de alledaagse dingen.

We zijn in deze periode elkaars online klaagmuur en adviseur. Iedere ochtend begroeten we elkaar met een ‘goedemorgen’-whatsappje en bespreken we onze dag. Dat gaat echt tot in detail. We vertellen aan elkaar wat we aan het doen zijn, hoe we ons voelen, wat we eten en waar we ons aan ergeren. Alles kunnen we bij elkaar kwijt. Irritaties over partners die nu ineens de hele dag thuis zitten en de kinderen die ons constant afleiden, maar ook onze angsten over het coronavirus of grappige selfies.

Ik merk dat we in deze periode allebei heel erg veel behoefte aan elkaar hebben. Esther is onlangs haar ouders verloren. Ik weet zeker dat ze in deze periode normaal gesproken haar moeder veel zou hebben gebeld, maar nu dat niet meer kan hoop ik dat ze haar ei een beetje bij mij kwijt kan in ons dagelijkse contact. Zelf trek ik vooral naar haar toe omdat ik behoefte heb aan een gesprek zoals alleen vrouwen dat kunnen voeren. Zonder ongevraagd advies of moeilijke vragen: gewoon een gesprek waarin iemand naar je luistert en waarin je even afleiding kunt vinden.

Deze coronaperiode heeft dan ook onze vriendschap verdiept. Die diepe band tussen ons was er al wel, we hebben al zo veel meegemaakt samen. Maar waar we normaal praten over grootse dingen, weten we nu de kleinste details van elkaars leven. Ik weet niet langer alleen wat haar bezighoudt en waar ze voor staat, ik weet nu ook wanneer ze last heeft van haar kies en hoe ze heeft geslapen. Zo beleven we, ondanks dat we niet samen zijn, deze coronaperiode echt met z’n tweetjes. En dat is me heel veel waard.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Eva Breda

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden