Liefdesleven – al 23 jaar samen

redactie

Else (42): “‘Je weet het nog niet, maar jij wordt mijn vrouw.’ Dat zei Joris tegen me toen hij me zag staan op de trap van de plaatselijke discotheek.

Ik was achttien en keek hem aan alsof hij gek was. Wat moest deze man van mij? Die avond kwam hij voortdurend naar me toe en probeerde een gesprek aan te knopen. Ik had weinig interesse: ik voelde me niet tot hem aangetrokken en bovendien was ik op dat moment ontzettend verliefd op een ander.

Maar die zin is toch het begin geweest van een grote liefde: inmiddels zijn we al 23 jaar samen. Mensen reageren vaak verbaasd als ik vertel dat ik nog maar negentien was toen ik Joris leerde kennen. ‘Vind je dat niet saai?’, vragen ze soms. Maar ik ben er juist trots op dat we al zo lang samen zijn. Ik heb veel vriendinnen die pas laat een partner tegenkwamen en heel snel samen een kind kregen. Ook heerst er op dit moment een ware echtscheidingsgolf in mijn vriendenkring.

Ik heb al zo veel ellende gezien met relaties en scheidingen dat ik blij ben dat mij dat bespaard is gebleven. Met Joris was het geen liefde op het eerste gezicht, maar hij heeft mijn hart wel weten te veroveren. Toen we uiteindelijk toch iets met elkaar kregen, had Joris net een reis van een half jaar gepland door Azië. ‘Waarom ga je niet mee?’, vroeg hij. Typisch Joris, zo spontaan als hij is. We spraken af dat ik een maand zou komen – we kenden elkaar immers amper – maar ik ben vijf maanden gebleven.

Samen hebben we heel Azië doorgereisd. Joris bleek veel leuker dan ik in eerste instantie dacht. Tijdens die reis werd ik echt verliefd op hem en ik denk dat we daar een basis hebben gelegd voor de relatie die nu al zo lang duurt. Nooit heb ik het idee dat ik iets heb gemist. Wel heb ik altijd bewust mijn zelfstandigheid vastgehouden.

De eerste acht jaar van onze relatie woonden we bijvoorbeeld niet samen. Ik studeerde en heb met volle teugen genoten van het studentenleven in Amsterdam. Soms kwamen er mannen voorbij waar ik verliefd op werd, maar ik ben nooit vreemdgegaan. Daar was mijn band met Joris toen al te sterk voor.

Natuurlijk zijn er inmiddels ook mindere tijden geweest in onze relatie. Nu we kinderen hebben, is het soms lastig om niet in een sleur terecht te komen. Maar het is aan jezelf om het leven samen leuk te houden. Ik heb nooit geloofd dat het gras aan de andere kant groener is.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden