null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Liesbeth gaat voor het eerst naar puppytraining en ziet direct: zo baasje, zo hond

Zodra je kinderen boven de 6 zijn en de empty-nest-vrees toeneemt, is het tijd voor een puppy. Daar weet Liesbeth alles van.

Online redactie LibelleGetty Images

Puppytraining

Daar staan we dan om 9.00 uur ’s ochtends in de stromende regen met onze kersverse puppy’s. Ietwat onwennig schudden we elkaar de hand en vertellen we hoeveel weken ze zijn en welk merk. Dat schijnt belangrijk te zijn. De komende 8 weken zijn we klasgenoten en delen we al het lief en leed over onze nieuwe wollige baby’s.

Wat me opvalt is dat alle puppy’s op hun baasje lijken. Het kokette dametje op laarsjes heeft een wit keurig gekortwiekt hondje. De meneer met de pluizige bos haar heeft een onbekend merk pluishond-lookalike. En de grote ietwat slungelige man staat wat onhandig naast zijn Berner Sennen. Dan hebben we nog de familie Flodder met een vrolijke, maar mega Oost-Indisch dove Labradoodle die nu al beter luistert dan dat zij ooit zullen doen. En de vrolijke buurman met zijn zoons die van hun hond een circushond willen maken. En de blije bruine labrador heeft een blije jonge moeder met lang bruin haar. Tenslotte de Gooische vrouw op haar witte Uggs met een witte Golden Retriever. Hilarisch. En ik, ik heb de kleinste pup van allemaal. Een bruin-wit jachtachtig hondje met veel te veel energie. Yula. Zo baasje, zo hond dus.

Dan het belangrijkste ingrediënt van de training: de puppyjuf. Een pittige, doorgewinterde dame van een jaar of 60. In de wandelgangen ook wel ‘De Bouvier’ genoemd. Ze had zelf ooit 11 strak opgevoede bouviers. Zij weet dus echt hoe je honden temt. Klare taal en consequent zijn, dat is de kunst. Dat vindt juf zelf prettig en alle honden trouwens ook. ‘Honden opvoeden gaat niet vanzelf’, verzekert ze ons. Met haar stalen blik, bulderende stem en ferme gebaren maant ze alle honden en baasjes tot stilte. Als je duidelijk bent, hebben ze respect voor je. Net als kinderen. Ik voel me net een puber die hoopt dat ze geen beurt krijgt in de klas. ‘Lies’ buldert de juf. ‘Niet kletsen.’

Ze vervolgt de les met ‘zit’ en ‘wacht’ als belangrijkste commando’s. Goed oefenen deze week, dan ga ik jullie volgende week overhoren. Poeh hee. Waar ik hoopte dat ik na les 2 met een gehoorzame hond naar huis zou gaan, weet ik dat dit een hele kluif wordt. Gelukkig wordt mijn doorzettingsvermogen beloond. Na 8 weken ben ik de trotse bezitter van een heus puppydiploma. En een laatste tip van juf: ‘Eerst honden opvoeden, dan kinderen.’ Als ik dat geweten had…

null Beeld

Liesbeth (46) is copywriter en communicatiespecialist. Ze woont met haar man en 3 puberdochters van 13, 15 en bijna 17 in Naarden-Vesting en schrijft columns op haar site www.truelies.nl. Lies’ motto is: waar een wil is, is een weg. En: door in beweging te blijven, ben je altijd energiek. Met haar columns zet ze mensen graag aan het denken. Binnenkort verschijnt haar eerste columnbundel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden