null Beeld

“Lieve Sannie, voor de 6e keer vieren we straks Kerst zonder jou”

Online redactie Libelle
null Beeld

Marleen Koolmees (50) is redactiemanager en moeder van Lutein (14) en Pia (11). Ze woont samen met Ernst. Marleen schrijft een brief aan haar zusje Sandra.

Lieve Sannie, voor de 6e keer vieren we straks Kerst zonder jou. Niet omdat we gebrouilleerd zijn of omdat jij met de liefde van jouw leven en een rits kinderen ergens op een eiland woont midden in de Stille Oceaan waar maar 1 keer per maand een vliegtuig landt, maar gewoon omdat je op die januaridag, nu bijna 7 jaar geleden, bent overleden. Die laatste kerstdagen met jou – weet je nog hoe we in een discussie verzeild raakten over, notabene, Geert Wilders? Hoe je toen al bijna niets meer at en papa zijn beroemde gevulde eitjes maakte, speciaal voor jou? We hadden zelfs cadeaus voor elkaar gekocht, terwijl we allemaal wisten dat jij er amper van zou kunnen genieten. Mama had zo’n fake-fur plaid gekocht, weet je wel, omdat je het aldoor zo koud had.

Kerst is niets meer aan, zusje van me. Of nou ja, dat is natuurlijk niet echt zo, zo zit het niet. Maar het lijkt in ieder geval niet op hoe ik dacht, hoopte, verwachtte dat mijn Kerstmissen zouden zijn. Licht en gelukkig, vol familie, gelach, stomme grapjes en maffe cadeaus, jij wist altijd feilloos de raarste gadgets te vinden. Iedereen zou herinneringen ophalen, verhalen vertellen, discussiëren – alhoewel liever niet over politiek. En wij, wij zouden samen in de keuken staan om een of ander onmogelijk kerstmenu in elkaar te draaien waarbij steevast één gerecht gigantisch zou mislukken omdat we het recept nét niet goed genoeg hadden gelezen.

Ach ja. Het is zoals het is. Er zit niets anders op dan toch een manier te vinden om te genieten van wat er wel is, te houden van de mensen om me heen en te blijven zoeken naar de glans. Hoop, geloof en liefde, maar de grootste daarvan is de liefde.

null Beeld

In de Libelle van deze week (vrijdag 2 december in de winkel) staan 4 verhalen over vrouwen die geestelijke steun geven aan hun medemens.

LEES OOK:

De beste Lekker in je Vel-berichten gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Annemarie: "Ik hoop dat mijn kinderen trots op me zullen zijn"

Tekst: Marleen Koolmees. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden