null Beeld Pexels
Beeld Pexels

Linda (36): “Mijn grootouders willen niet altijd bereikbaar zijn”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Linda (36) over haar grootouders.

Linda (36): “Mijn grootouders zijn begin tachtig en nog behoorlijk actief. Ze lezen kranten, kijken naar het journaal en je kunt bijna overal met hen over praten. Ik zie ze niet zo vaak, daarvoor heb ik het te druk met een baan en een jong gezin, maar ik bel ze elke week wel een paar keer of ik stuur grappige appjes. Tot er iets veranderde. Het begon met de familie-appgroep waar ze opeens uit waren verdwenen. ‘Te druk’, zeiden ze. Telkens weer dat geluid van een appje dat binnenkwam, dan moesten ze hun leesbril zoeken en dan was het weer zo’n grapje waar ze de humor niet van inzagen. De volgende stap was dat ze hun voicemail uitschakelden. Ze vonden het vervelend dat als ze even waren weggeweest, ze bij thuiskomst moesten checken of ze waren gebeld en door wie. ‘En dan moet je nog terugbellen ook’, zei oma verontwaardigd. ‘Mensen kunnen toch gewoon een andere keer opnieuw bellen?’ zei opa.

Alleen wanneer het hén uitkomt

Voor mijn argument dat ze dan ook belangrijke berichten zouden kunnen missen waren ze niet gevoelig. Ze waren nooit lang weg, dus dat belangrijke bericht kon dan best een uurtje wachten. Geen speld tussen te krijgen, maar ondertussen is het wel een stuk ingewikkelder om ze te pakken te krijgen. Soms hebben ze urenlang hun mobiel uit staan omdat ze een middagdutje doen en daarna vergeten het ding weer aan te zetten. Het is niet onaardig bedoeld, zeggen ze, maar ze worden een beetje zenuwachtig van dat altijd maar bereikbaar moeten zijn. Ze begrijpen niet waarom iedereen dat tegenwoordig zo gewoon vindt. Zelfs hun achterkleinkinderen lopen al met mobieltjes rond. ‘En maar met dat ding bezig zijn, ook als ze op bezoek zijn. Er is geen fatsoenlijk woord meer mee te wisselen’, zegt oma. Kortom, ze hebben geen zin meer om mee te doen met de huidige manier van communiceren. Ze voelen zich er prima bij en er is nog vaak genoeg contact, alleen nu op een moment dat het hén uitkomt. Heel eerlijk, als ik kijk naar de serie berichtjes op mijn mobiel waar ik iets mee moet, snap ik dat wel.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden