null Beeld

Lineke baalt van haar bemoeizuchtige schoondochter

Lineke past graag op haar kleindochter Brechtje, maar haar schoondochter bemoeit zich met iedere stap die ze zet. "Ze zou toch ook kunnen vragen of we het leuk hebben samen?"

Online redactie Libelle

"Mijn 2 zoons zijn allebei getrouwd. De oudste is vader van 2 kinderen, de jongste heeft een dochtertje van 5. De vrouw van mijn oudste zoon heeft een moeder en 3 zusjes die in de buurt wonen, en dat betekent dat ze bijna nooit aan mij vraagt of ik wil oppassen. Ik vind dat prima, ik kan goed met haar opschieten en ik zit er eerlijk gezegd niet op te wachten om er nog een oppastaak bij te krijgen, want bij mijn andere zoon en schoondochter heb ik 2 vaste oppasmiddagen per week. Dat komt lang niet altijd goed uit, want ik zou best wat meer tijd voor mezelf willen hebben. Maar daar zit ik niet echt mee. Moeilijker is het om de verhouding met mijn schoondochter goed te houden. We kunnen redelijk met elkaar opschieten, maar waar ik het Spaans benauwd van krijg, is haar dwingende manier van doen."

Appeltijd

"Ik pas daar nu al zeker 4 jaar op, en nog steeds legt ze een lange lijst klaar met wat wel mag en wat niet mag. Bijvoorbeeld: Denk erom (dat staat er letterlijk) dat Brechtje eerst een boterham met kaas moet eten en voor haar 2e boterham mag kiezen tussen pindakaas en appelstroop. GEEN chocoladepasta want dat mag alleen in het weekend. Daaronder schrijft ze dan: Brechtje moet om 3 uur een appel eten. Ze mag om 4 uur een glas limonade. En zo gaat het door, een heel A4’tje vol. Daar blijft het niet bij. Vaak belt ze ook nog eens tussendoor om te controleren of ik het wel goed doe. Gaat de telefoon om kwart over 4: of Brechtje haar appel wel heeft gekregen. Maar ik ga vaak met haar wandelen nadat ik haar uit school heb gehaald."

Ruzie in de familie

"Soms zijn we om 4 uur in het bos en heb ik er niet aan gedacht om een plastic doosje met stukjes appel mee te nemen. Daar kan mijn schoondochter dan heel venijnig over doen. Ze zou toch ook kunnen vragen of we het samen leuk hebben? Soms kost het me moeite om niet nijdig te reageren, maar ruzie in de familie, ik moet er niet aan denken. Mijn zoon zegt: ‘Trek je er niets van aan, mam. Doe ik ook allang niet meer.’ Wat niet echt hoopvol klinkt voor hun relatie. Maar dat moeten ze zelf maar uitzoeken. Waar ik mee zit, is dat de moeder van mijn kleindochter zo star met haar kind omgaat."

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Ja hoor, zelfs onze spiritueel vlogger Manon heeft weleens last van negatieve emoties. Belangrijk is dat je ze kunt ombuigen in iets waar je wél wat mee kunt. In deze video vertelt ze hoe je dat doet.

LEES OOK:

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden