null Beeld

Maaike: ”Ons leven in Nederland écht loslaten, wilden we niet”

In 2009 vertrok Maaike Smulders (38) met man en baby naar Kenia. Vorig jaar zomer kwamen ze als gezin met 3 kinderen terug.

online redactie Libelle Daily

“De blauwe lucht, de warmte, de papaja’s die we in de tuin plukten, zálig. Ons leven in Kenia en later in Suriname was best luxe, met een nanny die ook het huishouden deed. Toch zijn we blij dat we terug zijn in Nederland, dicht bij onze ouders en vrienden.''

Voorlopig blijven we hier
''

We hebben altijd gezegd dat we maximaal 6 jaar naar het buitenland wilden. Ons leven in Nederland écht loslaten, wilden we niet. Dus vlogen we vorig jaar juni definitief terug. We huurden een huis en vonden werk, Haye nu fulltime zoals hij wilde, ik 3 dagen per week. De kinderen, nu 6, 4 en bijna 2 jaar oud, wennen snel. De oudste 2 vinden het heerlijk dat ze op de fiets overal naartoe kunnen. Haye is ook blij met zijn nieuwe leven.''

''HEERLIJK DAT DE KINDEREN OVERAL NAARTOE KUNNEN FIETSEN''

Wennen
''

Ik geloof dat ik nog het meest moet wennen. Nederland is veranderd, harder geworden. Maar voorlopig blijven we hier. Ik vind onze terugkeer een goed moment om rust te nemen en me te bezinnen op hoe ik hier vorm kan geven aan wat ik heb geleerd en gedaan. Het fijne van onze terugkeer is dat alles open ligt. Een mooie nieuwe start.”

Jaarlijks verlaten 45.000 in Nederland geboren mensen ons land. Elk jaar komen 29.000 van hen weer terug. Hiermee zijn zij de grootste groep immigranten. (bron: CBS)

Interview: Deborah Ligtenberg. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden