null Beeld

Maak jij je hier schuldig aan? 6 dingen waar katten een hekel aan hebben

Als kattenliefhebber doe je er alles aan om je huisdier zo gelukkig mogelijk te maken. Maar toch kunnen deze goedbedoelde dingen in verkeerde aarde vallen bij het beestje. Want aan déze 6 verrassende dingen hebben katten een hekel.

Anne-Flore Muller

Maak jij deze veelgemaakte fouten ook bij jouw knuffelkat?

Wiegen

Een huisdier kan voelen als een kind, maar toch kun je het dier beter niet verzorgen als een baby. Wanneer je jouw kat knuffelt en hem heen en weer wiegt, vindt hij dat helemaal niet fijn. Katten kunnen zich er namelijk kwetsbaar door voelen.

Foto's

We snappen echt wel dat je veel foto's van je kat wilt nemen en ieder lief beweginkje wilt vastleggen. Maar wist je dat jouw kat dat helemaal niet leuk vindt? Vooral wanneer je foto's maakt met flits doe je jouw huisdier geen plezier.

Oogcontact

Ook direct oogcontact vinden poezen niet leuk. Wanneer je - liefdevol - naar het beestje staart, kan dit hem de stuipen op het lijf jagen. Gestaar beschouwen katten namelijk als agressief en dominant gedrag.

Nadoen

Klets je geregeld met jouw kat mee? Doe dat dan maar niet meer. Het kan katten namelijk flink verwarren, aangezien ze jouw gemiauw niet begrijpen. Katten miauwen namelijk vrijwel nooit onderling, en gebruiken het geluid alleen om aandacht te krijgen als ze bijvoorbeeld honger of dorst hebben.

Melk geven

Melk is goed voor elk, maar dit geldt niet voor je kat. De meeste katten vinden het wel lekker, maar zijn intolerant voor lactose. Hierdoor kunnen ze door jouw goedbedoelde bakje melk last van hun maag krijgen. Dus schotel ze liever gewoon wat water voor.

Veranderingen

Elke verandering - klein of groot - zorgt voor stress bij jouw kat. Een verhuizing, een bezoek aan de dierenarts of zelfs het geven van ander voedsel kan het beestje volledig in de war schoppen. Natuurlijk zijn sommige veranderingen onontkoombaar, maar probeer de aanpassing geleidelijk op te bouwen. Dan kan het beestje er langzaam aan wennen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Libelle België. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden