Maakt geld gelukkig?

Een wereldreis, een vrijstaande villa, een metamorfose, een tweede huis in de Provence, stoppen met werken: wat je je al niet kunt veroorloven als je veel geld hebt. Maar maakt al deze rijkdom ons echt gelukkig?

Libelle Admin

Het is prettig om te geloven dat die felbegeerde baan, een erfenis van een verre oom of een huwelijksaanzoek ervoor gaat zorgen dat je het geluk vindt. Externe omstandigheden hebben echter maar beperkt invloed op onze geluksbeleving, zegt de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman. Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Maar probeer die nieuwe manier van denken maar eens aan te leren. Dat valt niet mee.

Geluk wordt vaak overschat

Dan is er nog een valkuil: onze neiging de duur en intensiteit van gevoelens die zich in de toekomst voordoen, te overschatten. Met andere woorden: we verwachten dat we er nooit meer overheen komen als zich in de toekomst iets pijnlijks of vervelends voordoet, zoals een echtscheiding of ernstig ongeluk. En we verwachten dat we onmetelijk en eeuwig gelukkig zullen zijn als de Staatsloterij of andere rijkdom ons ten deel valt.

Fantasie op hol

Waarom blijkt een nieuw bankstel of een zeilboot doorgaans minder zaligmakend als deze blijde gebeurtenis eenmaal heeft plaatsgevonden? De Engelse psycholoog Daniel Gilbert weet waardoor dat komt. Allereerst realiseren weinig mensen zich dat onze fantasie nog wel eens op hol wil slaan als we denken aan wat de toekomst brengen moge: aan de stomme dingen denken we liever niet, we focussen liever op de positieve kant.

Je leven verandert

Bovendien vergeten we dat onze huidige gemoedstoestand ons toekomstbeeld kleurt en dat we te zijner tijd misschien heel anders over bepaalde onderwerpen denken. Ben je net afgestudeerd, dan is op dit moment een managementfunctie het beste dat jou kan overkomen. Over tien jaar, wanneer je je leven in het teken staat van kinderen grootbrengen, heeft promotie minder prioriteit. Dan is de euforie van promotie veel minder groot dan je nu kunt inschatten.

Familie en vriendschap

In plaats van wachten op die grote geldprijs of royale erfenis kun je je pijlen beter richten op een gegarandeerde bron van geluk, aldus Gilbert: familie, vriendschap en andere sociale relaties. Van eenzaamheid is nog nooit iemand gelukkig geworden.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden