null Beeld

Maandag met Margje: gezond denken

Margje (44) verhuisde zeven jaar geleden vanuit de Randstad naar het noordoosten van Nederland. Daar woont ze nu al jaren gelukkig met haar man, kinderen en kat in een huis met een tuin. Na zeven 'vette jaren' is het tijd om af te vallen; Margje zal elke week schrijven over hoe dat gaat. Volg Margje ook via haar Facebookpagina of haar eigen site.

Redactie Libelle.nl

Eten is gezellig, en het is pas gezellig als er eten is. Lekker eten bevat nou eenmaal veel calorieën. Slanke snacks zijn niet echt snacks. En dus niet lekker. Morgen begin ik met gezonder leven! Of maandag, eerst het weekend nog even. Natuurlijk is bewegen goed voor me, maar ik heb echt geen tijd om te sporten.

Mijn oma was ook heel dik en die is 93 geworden.

Iedereen die ooit wel eens een van bovenstaande dingen gezegd of gedacht heeft: steek je vinger op.

Ik vrees dat ik niet een vinger, maar een hele hand op moet steken. In het diepst van mijn gedachten ben ik dan misschien wel slank, de spiegel en de weegschaal vertellen me steeds iets anders. Omdat ook op foto’s duidelijk te zien is dat ik echt te dik ben, zal het wel geen complot van die spiegel en weegschaal zijn en hebben ze gelijk. Ik moet echt gezond gaan leven en minder gaan eten.

Minder eten (lees: ‘minder snaaien , snoepen en snacken’) is veelal niet een lichamelijke kwestie. Nee, het gaat over gedachten en overtuigingen. Hoewel ik soms denk dat ik mijn lijf misschien wel echt verslaafd aan suiker en vet heb gemaakt, weet ik dat het een mentale kwestie is. It’s all-in your mind, baby.

Gezonder leven (lees: ‘kilo’s kwijtraken’) is iets psychisch. Een zoektocht naar een nieuwe houding. Niet mijn buik bepaalt wat ik wel of niet eet, dat bepaal ik zelf. Alle smoesjes en excuses waarmee ik de afgelopen jaren mijn gedrag tegenover mezelf goedpraatte, zal ik moeten afleren en vervangen door nieuwe gedachten. Gedachten die een nieuw, gezonder gedrag gaan opleveren. Niet om per se slanker te worden (al zou het best eens leuk zijn om niet altijd en overal meer de dikste te zijn); wel om mijn overgewicht en de gezondheidsrisico’s die daar bij horen te verkleinen. De eerste stap om gezonder te leven en af te vallen, is om gezonder te gaan denken.

Volg Libelle Lijnt Lekker op Facebook.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden