null Beeld

Mannen of vrouwen: wie zijn de baas over de portemonnee?

Onderzoekers dachten jarenlang dat ze wel te weten zouden komen welke partner de financiële beslissingen in huis neemt, door het gewoon een van hen te vragen. Maar ze hadden beter kunnen weten. Nieuw Australisch onderzoek laat zien welke factoren écht bepalend zijn.

Online redactie Libelle

Australische wetenschappers vroegen het onlangs afzonderlijk aan beide partners. In totaal namen ze bij ruim 13.000 mannen en vrouwen een enquête af. Resultaat: partners spreken elkaar geregeld tegen.

Maarrr, deze situatie gaat voornamelijk op als de man en vrouw qua salaris, werkuren, opleiding en leeftijd ongeveer gelijke tred houden. Is dat niet het geval, dan komt er vaak wel een ‘winnaar’ uit de bus.

Opleiding, werk en salaris

Mannen blijken vaker de beslisser te zijn als ze hoger opgeleid zijn. Dit effect gaat voor vrouwen niet of nauwelijks op. Vrouwen worden wel bepalender als ze op de arbeidsmarkt actief zijn. Als ze een baan heeft, dan neemt de kans dat de man de besluiten neemt, met 6,2 tot 7,1 procentpunten af. Voor haar wordt het van 1,8 tot 3,5 procentpunten aannemelijker dat ze financiële knopen doorhakt.

Hoe lager het salaris en hoe minder werkuren, hoe meer voor beiden de kans afneemt dat ze financieel de lakens uitdelen. Bij elke extra $10.000 (Australische dollar) aan inkomen voor de vrouw, stijgt met 0,69 tot 0,87 procentpunt de kans dat ze de financiële besluiten neemt. Bij mannen zie je soortgelijke percentages.

Getrouwd?

Dan neem je vaker gezamenlijke besluiten dan wanneer je alleen samenwoont. Bij de mannen daalt het aantal zelf genomen besluiten met 3,2% en stijgt het aantal gezamenlijke besluiten met 3,8%. Vrouwen hakken 4,9% minder vaak de knoop door en 2,7% vaker op gezamenlijke basis.

Toch valt de balans na een huwelijk wel meer uit naar de man: de onderzoekers rapporteren niet alleen een 2,7% stijging van gezamenlijke besluiten, maar ook een 2,2% groei van financiële beslissingen door de man.

Wil de vrouw vervolgens toch weer meer controle over de besluitvorming krijgen? Dan helpt het als het gezin groeit. Met de geboorte van een kind neemt het aandeel van de man in de financiële besluitvorming significant af.

Leeftijd, karakter en capaciteiten

Er zijn ook factoren waar beide partners weinig tot geen invloed op hebben. Als er een duidelijk leeftijdsverschil is bijvoorbeeld, dan groeit de kans dat de oudere partner het meer voor het zeggen heeft.

Ook de capaciteit om financiële zaken te doorgronden is belangrijk: bij zowel mannen als vrouwen wordt het aannemelijker dat ze de besluiten nemen als ze het beter begrijpen dan de ander.

Hetzelfde geldt voor het karakter: Als de partner voor de ander als bedachtzaam bekendstaat, dan groeit ook de kans dat hij of zij zakelijk beslisser is. Wanneer een van de partners de ander als een sociaal en empathisch persoon beschrijven, groeit de kans dat ze gezamenlijk beslissingen nemen.

Minder significant maar ook bepalend is de vraag of iemand in staat is om zijn fouten toe te geven en extravert, open of emotioneel stabiel is. De eerste twee blijken in dit onderzoek als mannelijke eigenschappen uit de bus te komen, gebaseerd op feedback van zowel mannelijke als vrouwelijke partners, terwijl de laatstgenoemde karaktertrekken als een vrouwelijke kwaliteit bestempeld worden.

null Beeld

Dit artikel is afkomstig van Savingsmonitor.eu, een blog van financieel trendwatcher en Savedo-medewerker Bas van Essen.

LEES OOK:

BEKIJK OOK: Stelling: vrouwen kunnen beter autorijden dan mannen.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden