null Beeld

Marca’s zoon Youri klom uit zijn depressie

1 op de 15 jongeren kampt met een depressie. Omdat de signalen niet altijd herkend worden, is de overheid een publiekscampagne gestart: 'Omgaan met depressie'. Ook de zoon van Marca (53) was depressief. "Je weet niet wat goed is voor je kind en wat niet."

Online redactie Libelle

“Het was een gewone doordeweekse schooldag in het voorjaar. Mijn zoon Youri, toen 13, kwam met hoofdpijn thuis uit school en ging in bed liggen. Die hoofdpijn had hij wel vaker, maar deze keer was het anders. Youri stond niet meer op. De dagen erna bleef hij in zijn bed liggen. Ziek, dachten we. Maar al snel bleek dat er meer aan de hand was. Youri kreeg intense paniekaanvallen waarbij hij zichzelf beschadigde. Hij sloeg zichzelf en beukte met zijn handen tegen de muur. Op die momenten was hij moeilijk bereikbaar, hij zat in een andere wereld. Heel beangstigend."

Moe

"Youri zat in de 2e klas van de havo. Hij was al in therapie. De relatie met zijn zelfdestructieve vader – met wie ik niet meer samen ben – was moeizaam. Hij vond het vreselijk om te zien dat zijn vader niet goed voor zichzelf zorgde. In dezelfde periode kreeg Youri de ziekte van Pfeiffer. Daardoor was hij verschrikkelijk moe. En hij wilde dood. Dat zei hij letterlijk tegen me: ‘Ik wil dood.’ Ik liet alles uit mijn handen vallen toen ik dat voor het eerst hoorde. Al heb ik nooit geloofd dat hij echt zelfmoord zou plegen, het was duidelijk dat ik mijn kind moest beschermen."

Paniekaanvallen

"Als baby heeft Youri een dag in de couveuse gelegen. Toen ik hem voor het eerst echt aankeek, voelde ik een rotsvast vertrouwen: het komt wel goed met dit kind. Dat gevoel had ik nog steeds. Maar zo kon het niet langer. Door die heftige paniekaanvallen lukte het me niet om hem weer naar school te krijgen. Slapen kon hij ook niet, zijn dag- en nachtritme was verstoord. Hij viel pas tegen de ochtend in slaap en bleef vervolgens heel lang in bed liggen. Voor de therapeut die Youri al behandelde, was de problematiek te zwaar geworden. Hij moest ergens anders naartoe. Het zoeken naar een goede behandelaar vond ik lastig, maar gelukkig kreeg ik een goed gesprek met de schoolarts hier in Amsterdam. Zij verwees Youri door naar de Bascule, een academisch centrum voor psychiatrische zorg. Daar zou hij in dagbehandeling komen, met gesprekken, groepstherapie, sporten en creatieve therapie.

Niet de auto uit

"Alles was geregeld, nu moest ik hem nog overhalen om erheen te gaan. Dat was, op z’n zachtst gezegd, een enorm gedoe. Elke dag bracht ik hem met de auto naar de dagbehandeling. En elke dag wilde hij de auto niet uit. Hij kreeg een paniekaanval en bleef zitten waar hij zat. In de auto praatte ik op hem in: ‘Youri, kom er nou uit. Dit is belangrijk. Dit heb je nodig.’ Ik vond het moeilijk om niet boos te worden op die momenten. Ik voelde me zo machteloos. Bij een kind met een depressie sta je met je rug tegen de muur. Je weet niet wat goed is voor je kind en wat niet. En natuurlijk lukte het niet altijd om geduldig te blijven. ‘Ga alsjeblieft naar binnen!’, riep ik dan. Dan werd Youri boos: ‘Dit helpt ook niet, mama!’ Na 2 maanden lukte het eindelijk om hem naar binnen te krijgen. De reden was heel onbenullig: het was Kerst en de hele behandelgroep zou samen naar de film gaan. Dat vond hij wel leuk. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts met Youri. Hij volgde alle therapieën. Zijn dag- en nachtritme herstelde zich, ook omdat structuur en vaste tijden aanhouden centraal stond tijdens de behandeling. Dat hebben we gehad, dacht ik."

Onbegrip op school

"Het ging opnieuw mis toen hij na de zomer weer naar school moest. Hij was niet meer welkom en dat lieten ze hem aan alle kanten weten. Hij kreeg geen extra tijd om werk in te halen, er was geen enkel begrip voor zijn situatie. Waar we 9 maanden keihard naartoe hadden gewerkt, werd binnen 2 weken kapotgemaakt. Hij heeft een half jaar thuis gezeten omdat geen school in Amsterdam hem wilde hebben. Gelukkig kon hij bij een school in Hoorn terecht, maar de depressie en daarmee ook de doodswens, waren opeens weer terug. Hij is toen opnieuw naar de Bascule gegaan, waar zijn behandelaren zeiden dat Youri echt medicijnen nodig had; iets waar ik me eerder tegen had verzet. Samen met de therapie hebben de medicijnen – hij slikt sertraline – ontzettend goed geholpen. Hij ging beter slapen en hij werd vrolijker. Youri werd een gewone puber die een normaal leven kon leiden. Op het moment dat ik hem voor het eerst hoorde zingen op zijn kamer, heb ik heel hard gehuild."

Een mooi mens

Youri is net 18 geworden. Zelf zei hij altijd dat hij die leeftijd nooit zou halen. Dan zou hij allang zelfmoord hebben gepleegd, dacht hij. Maar de depressie is echt weg. Ik heb mijn kind terug en ben ontzettend trots op hem. Het is zo’n mooi mens. Hij is nu zijn pad aan het vinden, heeft vrienden, een vriendinnetje en gaat de opleiding game development volgen in Utrecht. Hij is open over zijn depressie en wil er zelfs over gaan spreken op congressen. Dat vind ik geweldig. We hebben samen een moeilijke tijd achter de rug, maar onze band is veel sterker geworden.”

Libelle's Medische Award

Elk jaar reikt Libelle een Medische Award uit. Dit keer ging de prijs naar Bernet Elzinga (45), psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Haar droom: depressie onder tieners terugdringen door het hele gezin bij de therapie te betrekken. Alles weten over de plannen en doelen van Bernet? Je leest 't in Libelle 41, nu in de winkel.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Spiritueel vlogger Manon geeft tips om de rust in jezelf te vinden.

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interviews: Aliëtte Jonkers. Fotografie: Petronellanitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden