null Beeld

Marco Borsato: “Na mijn TIA merkte ik dat mensen blij waren dat ik er nog ben”

Zijn nieuwe album verschijnt deze week, de komende maanden staat hij weer met een grote concertreeks in Ziggo Dome. En ook privé gaat het goed met zanger Marco Borsato (48). Na een minder makkelijke periode, dat wel.

Redactie Libelle.nl

Je kreeg anderhalf jaar geleden een TIA. Hoe is het nu met je gezondheid?

"Eigenlijk hartstikke goed, al ben ik nu wat grieperig. Ik let er heel erg op, heb echt moeten leren om tijd voor mezelf en de dingen die ik ontspannend vind in te ruimen: fotograferen, duiken. Die behoefte merk ik vaak pas op als de emmer overloopt. Stom, maar ik leer het steeds beter."

En hoe gaat het privé?

"Mijn gezin heeft het overleefd, mijn relatie heeft het overleefd. Daar ben ik immens dankbaar voor. Na mijn TIA merkte ik dat mensen blij waren dat ik er nog ben, het publiek bleef komen, mijn optredens hebben niets aan glans verloren. Dát zegt nou echt pas iets, ook over mij als persoon. Ze hebben mij na al die jaren nog steeds lief, en andersom."

Jij en Leontine waren dit voorjaar 17 jaar getrouwd. Hoe houden jullie het goed?

"Goede communicatie is het allerbelangrijkste in een huwelijk. Hoewel succes erotiseert, dat is een ongelooflijk krachtveld. En Leontine is een bijzonder mooie vrouw, wij weten kortom allebei welke uitdagingen op ons pad kunnen komen. Zeker als er moeilijke tijden aanbreken zoals bij ons, is de kans dat je elkaar kwijtraakt levensgroot. Als iemand dán achter je, naast je blijft staan, is dat ongelooflijk. Dat zegt iets over de veerkracht, de liefde, de toewijding die er tussen ons is, over en weer. Natuurlijk hebben we ook moeilijkheden gehad, maar er is ontzettend veel liefde. En op wisselende momenten gaan we zitten met elkaar, práten. Wat heb jij nodig, dit heb ik nodig. Zo houden we elkaar alert en attent. Al weet zij ook dat ze soms meer dan evenredig de last moet dragen. Als ik tour ben ik er niet, letterlijk. En áls ik er ben, leef ik als een kluizenaar, spaar ik mijn energie. Dat is wel wat minder grenzeloos dan hoe het was, maar het vraagt nog steeds een bepaalde opoffering. En daarna moeten we zorgen dat we weer dezelfde taal spreken samen."

Je kinderen zijn pubers nu. Hoe is dat?

"Superleuk. Onze relatie is veranderd, ze hebben een eigen mening, eigen muzieksmaak, discussiëren wordt leuker. Ik maak elke ochtend hun brood voor school, als het te hard regent breng ik ze met de auto, dat ritueel is van mij. Koken doen Leontine en ik samen, of we wisselen af, onder het eten nemen we met het gezin de dag door."

Hoe bewust zijn ze zich ervan dat ze bekende ouders hebben?

"Als wij vroeger naar een pretpark gingen was dat een dingetje, inmiddels zijn ze een soort mini-ambassadeurtjes. Ze vinden het leuk om te acteren, muziek te maken, daar zit nu eenmaal aandacht aan vast. Nu is iedereen daar ontspannen onder, ze ontdekken wat ze leuk vinden. Ik ben naast zanger ook echtgenoot en vader, als ik zo naar ze kijk denk ik dat we wel wat goede dingen gedaan hebben."

Het hele interview met Marco Borsato lees je in Libelle 48, vrijdag 20 november in de winkel.

Marco's nieuwe single Mooi

Interview: Liesbeth Smit. Beeld: Bart Brussee.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden