null Beeld

Marcs ouders praten na 36 jaar weer met elkaar

Na hun scheiding spraken de ouders van Marc de Swaan Arons 36 jaar lang amper met elkaar. Op zijn 50e verjaardag maakte Marc een spontane keuze, en zaten zijn ouders voor het eerst weer naast elkaar.

Online redactie Libelle

"Het moment dat het huwelijk van mijn ouders definitief strandde, kan ik me goed herinneren. Ik was 14. 'Papa gaat naar een hotel,' kregen mijn zus, broers en ik te horen. We wisten meteen: dit was het dan. Het kwam hard aan, wij wilden alleen maar dat onze vader en moeder samen gelukkig waren, dat het thuis gezellig was. Dat het fout liep, deed pijn. En onze ouders hadden het zo moeilijk met de scheiding, dat ze elkaar niet meer in de ogen konden kijken."

Een intens huwelijk

"Ze waren jong getrouwd. Toen ik geboren werd, was mijn moeder pas 22. Ze waren verliefd, maar hadden een intens huwelijk, met veel spanningen. Dus toen de bom barstte en mijn vader 2 straten verderop ging wonen, haalde dat wel wat druk van de ketel. Toch was het een enorm zware tijd. Emotioneel, en vooral voor mijn moeder ook financieel. Ze begon een bed & breakfast, werkte keihard en moest daarnaast 4 kinderen grootbrengen. Uiteindelijk ben ik bij mijn vader gaan wonen. De eerste jaren wisselden mijn ouders onderling alleen het hoogstnoodzakelijke uit, als het echt niet anders kon."

De oude wond gaat weer open

"Binnen 3 jaar hadden ze allebei een nieuwe partner gevonden, met wie ze tot op de dag van vandaag gelukkig getrouwd zijn. Toch is dat geen reden voor hen om elkaar nu wél te spreken. Steeds als ze elkaar ontmoeten, gaat de oude wond van de scheiding weer een beetje open. Dus beperken ze dat tot het minimum. Alleen als het echt belangrijk is, zoals bij mijn huwelijk, nemen ze voor ons de moeite om allebei aanwezig te zijn. Maar met elkaar praten, dat blijft te pijnlijk. En ik respecteer dat, al vind ik het moeilijk. Als je ouders niet on speaking terms zijn, draag je dat steeds met je mee."

"ALS JE OUDERS NIET ON SPEAKING TERMS ZIJN, DRAAG JE DAT STEEDS MET JE MEE"

Compensatiedrang

"Dit zal ik bij mij nooit laten gebeuren – dat is de overtuiging die ik aan de breuk heb overgehouden. Ik heb heus weleens ruzie met mijn vrouw, maar het schrikbeeld van mijn ouders zet me dan weer op het goede spoor. Mijn vrouw en ik praten alles uit tot het helemaal goed voelt. Wat ik er ook van heb meegekregen, is een grote behoefte aan gezellig samen zijn. Een zekere compensatiedrang. Ik doe altijd heel veel moeite om mijn vrienden en familie om me heen te verzamelen. Dat geeft me intens veel plezier. Onlangs gaf ik op mijn 50e verjaardag een feest waarvoor ik al mijn naasten had uitgenodigd. Mijn vader en moeder kwamen allebei met partner, dat is uniek."

Een stapje in de goede richting

"Terwijl we met 40 man het restaurant binnenliepen, maakte ik in mijn hoofd een spontane tafelschikking. Ik dacht: wie wil ik nu het dichtst bij me hebben? En behalve mijn vrouw, broers en zus waren dat mijn vader en moeder. Dus heb ik ze, heel egoïstisch, naast elkaar gezet. Mijn broer keek me aan met een blik van 'Wat flik jij nou?', maar ik voelde dat ik het kon doen. Ze waren toch voor mij naar dit feest gekomen? En zo voelden mijn ouders het kennelijk ook. Ze namen allebei braaf plaats op hun stoel en hebben zelfs met elkaar gepraat. Heel stoer vond ik dat. Ook hun partners zag ik tijdens het diner gezellig met elkaar kletsen. Het is nu echt niet opeens allemaal koek en ei en het zegt niets over de toekomst, maar die avond genoot ik met volle teugen. Ik maakte zelfs een selfie tussen hen in. De eerste foto van hen samen in 36 jaar. Het is een stapje in de goede richting. Ik voelde de kracht van mijn ouders die over hun pijn heen stapten. En vooral voelde ik hun grote liefde voor mij."

LEES OOK:

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: In de serie Zeg nou zelf vertellen vrouwen wat ze écht denken. In deze aflevering is de stelling: 'Een samengesteld gezin werkt niet'.

Interview: Deborah Ligtenberg, Laura van der Meer en Pam van der Veen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden