PREMIUMal twee jaar geen seks

Margaret (54): “Opvliegers kende ik, maar ook mijn libido is nu verdwenen”

null Beeld
Joan Makenbach

Margaret (54) en Hannes (60) noemen hun huwelijk gelukkig, ook al hebben ze geen seks meer sinds Margaret twee jaar geleden in de overgang kwam. “Voorlopig houd ik hem tevreden met lekkere maaltijden en af en toe een kus.”

“Hele pannen spaghetti gaan er hier wekelijks doorheen. Een tijdje geleden grapte ik tegen mijn man: ‘Seks kan ik niet meer opbrengen, maar ik maak pasta carbonara voor je, dat vind je ook lekker.’ Sindsdien vertroetel ik Hannes elk weekend met een Italiaanse maaltijd. Dé manier om hem nog enigszins te verwennen, aangezien het in onze slaapkamer maar een duffe boel is.”

null Beeld

Goede minnaar

“Hannes en ik zijn bijna vijfendertig jaar getrouwd. Een eeuwigheid, maar geen echte prestatie want de jaren lijken omgevlogen. We kennen elkaar al van kleins af aan. Onze ouders waren bevriend en stonden op dezelfde camping. Hannes was mijn eerste en enige vriend, ik heb nooit naar een ander getaald. Ik was oprecht happy met hem en met ons gezinnetje. Doordat we maar één zoon hebben, hij is nu zevenentwintig, heb ik altijd met veel plezier kunnen werken bij de lokale bakker en was er genoeg tijd en geld voor leuke dingen. Ik kijk terug op topvakanties en gezellige gezinsmomenten. Seksueel zat het ook goed tussen ons. Ik heb Hannes altijd een aantrekkelijke man gevonden en hij is een goede minnaar die uitgebreid de tijd voor me nam. Meestal nam hij het initiatief voor een vrijpartij, maar als hij me alleen maar kuste of streelde stond ik al ‘aan’. We haalden met gemak een gemiddelde van twee keer per week.

Tot zover ons succesverhaal, want nu is alles anders. Vanaf het moment dat mijn menstruatie stopte, eigenlijk al iets ervoor, verdween mijn libido. In één klap foetsie. Ik heb totaal geen zin meer in seks en ook niet in intimiteit, hoe erg dat ook klinkt. Tongzoenen, elkaar masseren, gefriemel en gedoe, het staat me tegen. Ik zou niet weten hoe ik weer zin kan krijgen. Ik word niet langer opgewonden van een filmpje, ik kijk weg als Hannes naakt in de badkamer staat. Voorheen sliepen we bloot en lepeltje-lepeltje, nu lig ik in een dikke flanellen pyjama naast Hannes en ik heb hem gevraagd of hij alsjeblieft ’s nachts een boxer wil dragen. Ik hoef niet geconfronteerd te worden met zijn mannelijkheid, zeg maar.”

null Beeld

Geen trek

“Dat mijn verdwenen libido iets te maken had met de overgang begreep ik pas toen ik het op internet opzocht. Ik kende de bekende klachten zoals stemmingswisselingen en opvliegers, maar daar had ik weinig tot geen last van. Hooguit was ik eens een keer chagrijnig als ik normaal gesproken ongesteld had moeten worden, maar dat waren we gewend. Ik kampte nooit met natte slaapshirts of hartkloppingen, zoals mijn vriendinnen. Mijn afgezwakte libido herkende ik dus niet meteen als een gevolg van de overgang. Pas toen mijn menstruatie langere tijd was uitgebleven en ik maar niet snapte waarom seks me zo tegenstond, ben ik gaan googelen op ‘geen lustgevoelens’ plus ‘menopauze’. Al snel viel het kwartje. Al heb ik het volgens mij best extreem. Je leest wel dat de vagina droger wordt, waardoor je als vrouw een langere aanloop nodig hebt. Maar ik heb er gewoon helemaal geen trek meer in. Zelfs niet in masturberen met een vibrator, iets waar ik vroeger best van kon genieten.

null Beeld

Ik mag het dan niet missen in mijn leven, Hannes heeft nog wel behoeften. Hij vindt mij nog steeds sexy en aantrekkelijk en geeft meerdere keren per week aan dat hij graag weer met me zou willen vrijen en naar me verlangt. Maar je gaat na zo veel jaar huwelijk niet uit elkaar als er even geen seks meer is. Ik ben ook niet bang dat ik Hannes door mijn afwijzing in de armen drijf van een andere vrouw. Daarvoor is er te veel respect en liefde tussen ons. Op ons seksleven na hebben we een bevredigend leven samen. We genieten van onze driejarige kleinzoon Finn, houden van wandelen en netflixen en we lachen veel samen.”

null Beeld

Jong en wild

“Voorlopig kan ik Hannes tevreden houden met lekkere maaltjes, af en toe een aai over zijn bol en een kus, maar ik denk niet dat het nog jaren moet gaan duren. Hij is geduldig, maar heeft me wel gewaarschuwd dat dit tijdelijk moet zijn. Hij voelt zich nog veel te jong en wild voor een seksloos huwelijk. Dat snap ik. Daarom heb ik laatst een afspraak gemaakt met mijn huisarts om met haar mijn overgangsklachten te bespreken. Zij vertelde over de mogelijkheid om medicijnen te gaan slikken die kunnen helpen om mijn hormonen in balans te brengen. Wellicht wordt dan mijn libido ook hersteld. Het klinkt goed. Maar het risico op bijwerkingen, waaronder een verhoogde kans op borstkanker, houdt me tegen. Ze raadde ook een afspraak aan bij een overgangsconsulent. Die kan samen met mij kijken naar de mogelijkheden, zowel in de reguliere als alternatieve geneeskunde.

Ik ben bereid dat te doen, ik gun het mijn man én mezelf. Ik blijf hoop houden dat mijn lustgevoelens ooit terugkeren.” ■

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden